Regelmatig ontvangen wij meldingen van nepvisrussen oftewel een hoax. Een inmiddels berucht voorbeeld hiervan is het zogenaamde “bugbear virus”.

De ontvanger ontvangt een emailtje waarin verzocht wordt op zoek te gaan naar een bepaald bestand op de computer (in dit geval jdbgmgr.exe). Wordt dit bestand gevonden dan moet het verwijderd worden. Helaas is dit bestandje nodig voor het goed functioneren van Windows onderdelen en verwijderen zal problemen opleveren.

Stuur het bericht niet door en verwijder het uit uw mailbox.
Neem in geval van twijfel contact op met uw systeembeheer maar verwijder nooit zelf bestanden uit de systeemmap.

Een korte uitleg over wat een hoax is volgt hieronder.

Wat is een hoax

Uitleg van het begrip hoax, ofwel een “grap-email”.
Hoax, een (virus)waarschuwing voor een nepvirus. Een hoax is een waarschuwing voor een nep-virus. Het vraagt om bijgevoegd bericht naar iedereen door te sturen waardoor het gewenste effect wordt bereikt, nml. het overbelasten c.q. platleggen van (mail)servers.

Kettingbrief, een variant op een hoax!
Een variant op de hoax is de zgh. kettingbrief. Deze is minder verwarrend, maar geeft hetzelfde effect als een hoax. Een kettingbrief-mail vraagt om een bepaald mailtje door te sturen om dat dit bijvoorbeeld een goed doel dient, of om op te komen tegen een bepaald besluit etc.

Hoe herken je een hoax?
Een hoax is makkelijk te herkennen. Een hoax is over het algemeen namelijk voorzien van de tekst
“stuur dit bericht naar zoveel mogelijk mensen door”.

Een hoax kan soms jarenlang over het internet zwerven. Het bericht wordt van de ene afzender naar de andere gestuurd.

Oplossing tegen de verspreiding is simpel. Stuur nooit een dergelijk bericht door! Ook als jij een waarschuwing ontvangt die echt is kun je beter je kennissen informeren door ze bijvoorbeeld te wijzen op (gratis) nieuwsbrieven van VirusAlert.nl e.a. Abonnees ontvangen dan rechstreeks de waarschuwingen en mailservers worden niet platgelegd en toch is iedereen goed geinformeerd.

Hier vindt u een overzicht van hoaxes.

bron www.virusalert.nl.