Het menselijk brein kan beelden 60.000 keer sneller verwerken dan tekst. Daarom is het van groot belang dat je goede foto’s op je website plaatst. Dit om niet alleen de aandacht van de bezoeker te trekken, maar ook om jouw boodschap makkelijker en sneller over te brengen. Maar wat doe je als je niet genoeg eigen beeldmateriaal hebt? Download het gratis van één van deze websites voor gratis stockfoto’s.

Gratis stockfoto’s

iStockphoto.com (van Getty Images) en Shutterstock.com zijn de bekendste betaalde stockfoto websites. Hier vind je foto’s van vrijwel alles – maar niet gratis. Veel stockfoto’s zijn te overdreven en onnatuurlijk. Denk aan afbeeldingen van overdreven gelukkige mensen met een kom salade in hun handen. Ik houd wel van salade, maar zo gelukkig word ik daar nu ook niet van.

Gelukkig zijn er alternatieven. Daarom hebben we een lijst voor je samengesteld met negen websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden.

unsplash.com gratis stockfoto's

1. UNSPLASH

Doe wat je wilt met de afbeeldingen op Unsplash.com. De verzameling van meer dan 300.000 gratis afbeeldingen stelt jou in staat om je website van mooi beeldmateriaal te voorzien. Unsplash biedt misschien niet het enorme aantal keuzemogelijkheden als sommige betaalde websites, maar de foto’s zijn van topkwaliteit en met maar liefst 50.000 bijdragers worden er elke dag honderden afbeeldingen op de website gepubliceerd. Dus de kans is groot dat je iets moois vindt om mee te werken.

gratisography.com gratis stockfoto's

2. GRATISOGRAPHY

Op Gratisography.com is er nog iets anders aan de hand. Ze zijn er trots op dat ze ‘de meest eigenzinnige verzameling van gratis afbeeldingen ter wereld’ hebben. De website kan weliswaar qua hoeveelheid niet met Unsplash concurreren, maar dat is ook niet het doel. Ze blinken uit in het aanbieden van gratis foto’s die uniek en minder “overdreven” zijn dan wat je elders ziet. Alleen de meest “interessante” inzendingen worden weergegeven op deze website.

pixabay gratis stockfoto's

3. PIXABAY

De website Pixabay.com heeft een zeer grote database met afbeeldingen van hoge kwaliteit. Het is iets meer gericht op het bedrijfsleven en marketing dan Unsplash, wat vaak handig is voor content marketeers en bloggers. Een ander groot voordeel van Pixabay is dat ze ook gratis vectoren, illustraties en video’s aanbieden.

stockvault gratis stockfoto's

4. STOCKVAULT

Stockvault.com is een andere geweldige bron van gratis stockfoto’s, achtergronden en zelfs texturen. De collectie is slechts half zo groot als Unsplash, maar is goed samengesteld en heeft dagelijks nieuwe toevoegingen. Deze website heeft ook een goede zoekmachine en is goed georganiseerd om op categorie te bladeren. Hierdoor vind je sneller hetgeen waar je naar op zoek bent.

pexels gratis stockfoto's

5. PEXELS

We kunnen geen bericht plaatsen over gratis stockfoto’s zonder Pexels.com te vermelden. Hun uitgebreide en goed georganiseerde verzameling aan gratis stockfoto’s is zeker het waard om door te nemen. Daarnaast hebben ze gratis stockvideo’s! Pexels wordt vaak door bloggers gebruikt, maar bedrijven die veel nieuwsbrieven versturen kunnen hier zeker ook van profiteren.

picjumbo gratis stockfoto's

6. PICJUMBO

Ooit gecreëerd door een 24-jarige fotograaf van wie de foto’s steeds werden afgewezen door de grote stockfoto websites. PicJumbo.com is nu een bloeiende gratis stockfoto community met een grote selectie van prachtige gratis foto’s geworden.

pikwizard gratis stockfoto's

7. PIKWIZARD

Naast een enorme verzameling unieke stockfoto’s, biedt Pikwizard.com ook een ontwerp-wizard aan waarmee je basisbewerkingen kunt uitvoeren, zoals het toevoegen van tekst-overlays voordat je het downloadt. Hoewel de basisprincipes gratis zijn, hebben ze ook een betaalde versie die een volledig online beeldbewerking-tool is. Handig als je Photoshop te ingewikkeld vindt.

rawpixel gratis stockfoto's

8. RAWPIXEL

Rawpixel.com beweert de meest uiteenlopende verzameling aan stockfoto’s in de branche te hebben – en dat zou ook zomaar kunnen zijn. Naast de afbeeldingen heeft de website ook vectoren, PSD-mockups en inhoud van het publieke domein, zoals beroemde Japanse houten paneelafdrukken. Mocht je hier een premium account aanmaken, ondersteun je ook een goed doel genaamd Hope for Children.

reshot gratis stockfoto's

9. RESHOT

Meer dan alleen een verzameling van “gewone foto’s”. Reshot.com is een gemeenschap met een missie. Ze willen opkomende fotografen een platform bieden om hun creativiteit te delen met degenen die het nodig hebben. Hun samengestelde collecties zijn uitgebreid, soms wel verbluffend en volledig gratis.

Hoe zit het met gebruiksrechten op gratis stockfoto’s?

Bijna alle afbeeldingen op deze websites voor gratis stockfoto’s hebben een Creative Commons Zero (CC0) -licentie. Dit betekent dat je de afbeeldingen kunt kopiëren, aanpassen en publiceren – zelfs voor commerciële doeleinden – zonder toestemming van de auteur. Met andere woorden, doe wat je wilt met je uitgekozen gratis stockfoto’s. Je hoeft bij gebruik van een CC0-foto geen bronvermelding op te nemen. De enige beperking hierbij is wel dat je de foto’s niet mag distribueren of claimen dat jij de eigenaar bent. Lees meer hierover op de website van Creative Commons.

En wist je al dat je met AI inmiddels ook afbeeldingen kunt maken? Lees meer hierover in onze blog Afbeeldingen maken met ChatGPT!

Investeren in professionele fotografie

Hoewel je gratis stockfoto’s voor je website kunt gebruiken, maar vaak doe je daarmee je merkidentiteit geen goed en mis je de kans om klanten op de juiste manier te informeren. Denk er daarom eens over na om toch te kiezen voor een professionele fotograaf met ervaring in het maken van hoogwaardige foto’s voor websites.

Ken je nog andere gratis stockfoto websites die een vermelding verdienen?

Laat het ons weten!

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer *

    Website URL