Wat is Oktober cybersecuritymaand?
Oktober is Cybersecuritymaand! Gedurende deze maand vragen verschillende organisaties vragen nationaal én internationaal aandacht voor cybersecurity. Het doel is om iedereen bewuster te maken van online veiligheid, de kennis over cyberveiligheid te vergroten en cyberveilig gedrag te stimuleren. Met andere woorden: het vergroten van awareness. Omdat wij als geen ander weten hoe belangrijk cyberveiligheid is, besteden wij hier extra aandacht aan en geven we praktische tips om zelf aan de slag te gaan!
Waarom deze aandacht?
Veel mensen realiseren zich nog niet voldoende hoe belangrijk goede cybersecurity is. Bewustwording van de gevaren is de belangrijkste eerste stap. Wat moet je doen om veilig online te werken? Het gaat niet om ingewikkelde technologie, maar om simpele handelingen zoals het herkennen van phishingmails, het voorkomen van ransomware en het regelmatig updaten van software.
Wachtwoorden
Het gebruik van unieke en sterke wachtwoorden is een van de eenvoudigste en meest effectieve maatregelen om jezelf te beschermen. Sterke wachtwoorden zijn moeilijker te kraken bij een brute force-attack. Gebruik een wachtwoordenkluis om je verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden veilig op te slaan.
Ransomware
Ransomware, ook wel ‘gijzelsoftware’ genoemd, is een chantagemethode waarbij cybercriminelen systemen infecteren en versleutelen, zodat slachtoffers moeten betalen om weer toegang te krijgen. Dit kan gebeuren via links, bijlagen in e-mails en online advertenties, maar ook via gerichte aanvallen op servers. Door alert te blijven bij het openen van bijlagen of links in e-mails, kun je veel problemen voorkomen.
Verouderde software
Verouderde software is vaak een grote oorzaak van kwetsbaarheden in systemen. Software updates verbeteren de veiligheid doordat producenten continu bezig zijn met het verbeteren van hun producten. Zorg ervoor dat al je software up-to-date is. Dit vermindert de kans dat cybercriminelen je systeem kunnen hacken en voorkomt veel schade en kosten.
Hoe kun je zelf aan de slag?
Voorkom dat criminelen je systeem hacken en op slot zetten met deze 5 tips:
- Voer regelmatig software-updates uit: Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches. Verouderde software is kwetsbaar.
- Gebruik veilige en voor iedere toepassing unieke wachtwoorden en een wachtwoordenkluis: Vermijd hergebruik van wachtwoorden.
- Gebruik twee-factor authenticatie (2FA) waar mogelijk: Dit voegt een extra laag beveiliging toe. Zelfs als je wachtwoord wordt gestolen, voorkomt 2FA dat iemand zomaar inlogt op je accounts.
- Maak regelmatig back-ups en test deze: Zorg ervoor dat je altijd een kopie van je data hebt die je kunt herstellen.
- Wees alert op druk en urgentie: Als iemand je onder druk zet om snel in te loggen, software te installeren of gevoelige informatie te delen, moeten alle alarmbellen afgaan. Criminelen gebruiken vaak urgentie om je te laten handelen zonder goed na te denken.
Blijf altijd waakzaam en neem geen onnodige risico’s als het gaat om je digitale veiligheid! Lees ook onze vorige blog over de oktober security awareness maand waar je nog veel meer informatie vindt over de gevaren en gevolgen van cybercrime.
Hulp nodig?
Is jouw digitale veiligheid wel op orde en is je website of webshop optimaal beveiligd? Maak vrijblijvend een afspraak voor een scan; we adviseren je graag!