Vanaf 28 juni 2025 gelden strengere regels voor digitale inclusie op basis van de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)-richtlijnen. Dit is een set internationale richtlijnen die ervoor zorgt dat websites toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. De richtlijnen helpen bij het verbeteren van de leesbaarheid, navigatie en interactie op websites, zodat iedereen – ongeacht beperking of hulpmiddel – de inhoud goed kan gebruiken.

Nederland heeft deze richtlijn in een wetsvoorstel omgezet, dat op 14 maart 2024 door de Tweede Kamer is aangenomen. De Eerste Kamer stemde op 2 april 2024 in met het voorstel. De wet gaat in op 28 juni 2025.

Maar wat betekent dit eigenlijk? En wie moet hieraan voldoen? In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste punten: wat de Europese Toegankelijkheidswet 2025 inhoudt, waarom het belangrijk is, wie eraan moet voldoen, en hoe je jouw website of webshop compliant maakt.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid houdt in dat iedereen, ook mensen die leven met een beperking, websites, apps en andere digitale diensten moeiteloos kunnen gebruiken. Dit betekent dat slechtzienden, doven of mensen die moeite hebben met een muis of toetsenbord, zonder problemen toegang hebben. Vanaf 2025 moeten producten en diensten voor hen eenvoudiger te gebruiken zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van aanpassingen die dit mogelijk maken:

  • Beschrijving bij afbeeldingen (alt-teksten), zodat schermlezers uitleggen wat er te zien is.
  • Goede kleurcontrasten tussen tekst en achtergrond.
  • Navigatie met het toetsenbord voor wie geen muis kan gebruiken.

De European Accessibility Act (EAA) zorgt ervoor dat dit vanaf 28 juni 2025 voor veel bedrijven verplicht wordt.

Voor wie is WCAG bedoeld?

WCAG is vooral belangrijk voor overheidsinstanties en organisaties die digitale toegankelijkheid willen verbeteren. Overheidswebsites en -apps moesten al sinds 2020 voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Dit geldt ook voor gesubsidieerde organisaties, zoals scholen en zorginstellingen. Vanaf 28 juni 2025 moeten ook veel bedrijven voldoen, waaronder:

  • Webshops
  • Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen
  • Vervoersbedrijven (zoals OV-apps en ticketplatforms)
  • Telecombedrijven
  • Online ticketverkopers
  • Streamingdiensten (zoals Netflix en Spotify)

Zijn er uitzonderingen?

Ja, er zijn enkele uitzonderingen. Kleine bedrijven met minder dan 10 medewerkers of een omzet onder de €2 miljoen per jaar hoeven niet per se aan de regels te voldoen. Ook business-to-business websites vallen hier meestal buiten. Daarnaast hoeven ondernemers hun dienst of product niet aan te passen als dit ingrijpende veranderingen met zich meebrengt of als de kosten niet opwegen tegen de voordelen.

Hoewel sommige bedrijven niet verplicht zijn, is het alsnog verstandig om toegankelijkheid te verbeteren. Het kan je merk versterken, klachten voorkomen en een breder publiek aantrekken.

Is de EAA ook van toepassing op bestaande websites?

Nee, de nieuwe wet geldt alleen voor digitale producten die vanaf juni 2025 worden gepubliceerd. Bestaande webshops en websites hoeven dus niet meteen aangepast te worden. Wel is het onduidelijk of een volledig geüpdatete website als een nieuw ‘product’ wordt gezien.

Hoe dan ook, het is slim om hier alvast over na te denken. Je wilt als ondernemer toch niemand buitensluiten?

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

  1. Gelijke kansen voor iedereen Voor veel mensen met een beperking is het lastig om digitale diensten te gebruiken. Door jouw website of webshop toegankelijk te maken, geef je iedereen gelijke toegang.
  2. Betere gebruikerservaring Toegankelijke websites zijn prettiger in gebruik voor alle bezoekers. Duidelijke navigatie en goed leesbare tekst zorgen voor een soepele ervaring, wat de gebruikerservaring kan verhogen. Hoewel gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid niet exact hetzelfde zijn, vullen ze elkaar wel perfect aan.
  3. Wettelijke verplichting Voor overheidsinstanties is digitale toegankelijkheid al verplicht sinds 2020. Vanaf 2025 geldt dit ook voor veel bedrijven. Niet voldoen kan leiden tot klachten, juridische claims of boetes.
  4. Meer bereik Met een toegankelijke website kun je een bredere doelgroep aanspreken. In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met een beperking. Dat is een flinke potentiële klantengroep!

Hoe maak ik mijn website digitaal toegankelijk?

Digitale toegankelijkheid klinkt misschien ingewikkeld, maar met een gestructureerde aanpak kom je een heel eind. Om aan de WCAG te voldoen, moet je letten op vier principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Dit betekent onder andere dat je:

  • Alt-teksten toevoegt aan afbeeldingen, zodat schermlezers uitleggen wat er te zien is.
  • Duidelijke koppen en structuur gebruikt.
  • Voldoende contrast tussen tekst en achtergrond toepast.
  • De website goed bruikbaar maakt met alleen een toetsenbord.
  • Ondertiteling en transcripties toevoegt aan video’s.
  • Een toegankelijkheidstest uitvoert met tools zoals de Accessibility Checker of WAVE web Accessibility Evaluation Tool
  • Regelmatig test en feedback vraagt van gebruikers met een beperking.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat jouw website toegankelijk is voor iedereen en voldoe je aan de nieuwe wetgeving vanaf 2025!

Hulp nodig?

Toegankelijkheid is niet alleen verplicht; het verbetert je website ook waardoor je meer klanten aantrekt. Voor overheden is het al geregeld, en vanaf eind juni 2025 geldt het voor veel bedrijven. Met meer dan 20 jaar ervaring helpt Interwijs je graag om jouw website digitaal toegankelijk te maken. Plan vandaag nog een afspraak en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen!