Het gebeurt nog regelmatig dat wij tegen het probleem aanlopen dat iemand anders de eigenaar is van een domeinnaam dan we verwachten. Ben jij als ondernemer ook de “eigenaar” van je domeinnaam? Een domeinnaam behoort eigenlijk toe aan de website eigenaar. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Maar als ondernemer zou jij dus zowel de website- als de domeinnaameigenaar, ook wel domeinnaamhouder genoemd, moeten zijn. Helaas gebeurt het nog te vaak dat websitebouwers, hostingsbedrijven of derden een domeinnaam voor je vastleggen en zichzelf als domeinnaamhouder registreren. Vaak uit gemak en wellicht te goeder trouw. Het gevolg hiervan is dat jij niet de eigenaar bent van het domein en er formeel niet over kunt beschikken.

De domeinnaamhouder

Je kunt jouw domeinnaam laten registreren via een registrar. In de meeste gevallen is dit de hostingspartij of de websitebouwer. Interwijs is zo’n registrar. Zorg dat de juiste “houder” geregistreerd wordt bij het aanvragen van een domeinnaam. Want, zoals hierboven al uitgelegd, de domeinnaamhouder is de eigenaar van de domeinnaam.

Wat als jij niet de domeinnaamhouder bent?

Stel dat je domeinnaam niet op jouw naam is geregistreerd maar op de naam van een hostingsbedrijf. Hierdoor is het hostingsbedrijf dus de eigenaar van het domein en mocht je ooit van hostingsbedrijf willen switchen, kan dit het proces compliceren. Of stel het bedrijf gaat failliet, dan kun je niet over je domeinnaam beschikken. Of nog erger, jouw domeinnaam kan verhandeld of opgeheven worden, zonder dat je daar weet van hebt. Je zult noodgedwongen een juridisch proces moeten starten. En dat is vervelend en kostbaar.
Helaas komt het ook voor dat een domeinnaam gegijzeld wordt en je deze tegen een veel te hoog bedrag kunt terugkopen. Vaak zijn juridische stappen duurder en is terugkopen helaas de beste optie.

Hoe check ik of ik de domeinnaamhouder ben?

Bij Interwijs registeren we altijd een domeinnaam op naam van de rechtmatige houder. We hebben dus nooit je domeinnaam op onze naam geregistreerd. Je kunt op SIDN.nl kijken of jouw domeinnaam juist is geregistreerd. Dit geldt trouwens alleen voor .NL domeinen. Heb je een andere domeinnaamextensie, zoals bijvoorbeeld een .COM? In dit geval is het advies om dit op icann.org te controleren. In het kader van de privacywet (AVG) zijn echter veel gegevens afgeschermd. Bij .NL domeinnamen zie je alleen de houder als het een bedrijf is. En dan nog is het mogelijk dat dit afgeschermd is. Bij andere extensies kan men aangeven of deze gegevens getoond worden, maar vaak is dit niet het geval. Als de gegevens niet getoond worden, dien je contact op te nemen met diegene die voor jou je domeinnaam beheert. Die kan wel inzien wie de houder is.

Ben je van mening dat de houder niet juist is, onderneem direct actie om de domeinnaamhouder te wijzigen voordat het te laat is.

Domeinnaam verhuizen of houder wijzigen? Neem contact met ons op.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer *

    Website URL