Mobielvriendelijkheid is tegenwoordig cruciaal voor het succes van je website. Steeds meer gebruikers bezoeken websites via hun mobiele apparaten, en als je website niet goed functioneert op een smartphone of tablet, loop je een groot aantal bezoekers mis. Maar nu is er nog een dringender reden om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is.

Google zal vanaf 5 juli 2024 een belangrijke wijziging doorvoeren in hoe het websites indexeert en rangschikt. Websites die niet toegankelijk zijn op mobiele apparaten zullen niet langer worden geïndexeerd door de zoekmachinegigant. Dit betekent dat als je website niet goed werkt op een smartphone of tablet, deze niet meer zichtbaar zal zijn in de zoekresultaten van Google.

Wat is mobile-first indexing?

Mobile-first indexing betekent dat Google de mobiele versie van een website gebruikt voor zowel indexering als ranking, in plaats van de desktopversie. Dit initiatief werd in 2016 geïntroduceerd vanwege de toenemende populariteit van mobiel internetgebruik. Tegenwoordig bezoeken de meeste gebruikers websites via hun mobiele apparaten. Google wil ervoor zorgen dat de zoekresultaten relevant en bruikbaar zijn voor deze gebruikers.

In een blogpost kondigde John Mueller van Google aan dat de meeste websites al worden gecrawld met de Googlebot Smartphone. Vanaf 5 juli 2024 zal Google alle websites uitsluitend met deze mobiele bot crawlen. Dit houdt in dat als je site niet toegankelijk is via een mobiel apparaat, deze niet meer zal worden geïndexeerd en dus niet meer zichtbaar zal zijn in de zoekresultaten.

Waarom is een mobiele website ook belangrijk?

Meer dan de helft van het internetverkeer komt van mobiele telefoons. Dit betekent dat de meeste bezoekers je website waarschijnlijk via hun smartphone bekijken. Uit onderzoek van Google blijkt dat ruim 92% van de gebruikers die via hun mobiel naar een product of dienst zochten, binnen een dag een aankoop deden of contact opnamen. Maar 61% van het website-verkeer komt vanaf een mobiel apparaat. Zorg dus voor een mobielvriendelijke website en maak het voor bezoekers gemakkelijker en sneller om een aankoop te doen!

Tips voor een mobielvriendelijke website

Hier zijn een paar tips om je website mobielvriendelijk te maken:

 1. Responsive design Kies een ontwerp dat zich aanpast aan verschillende schermformaten.

 2. Gebruik ankers Plaats ankers op de pagina om de navigatie te verbeteren. Door bovenaan de pagina een knop te plaatsen die naar een specifiek deel van de pagina verwijst, kunnen gebruikers sneller de informatie vinden die ze zoeken zonder veel te hoeven scrollen.

 3. ‘Lees Meer’ knoppen Gebruik ‘lees meer’ knoppen achter alinea’s om de inhoud te beperken en de laadtijd te optimaliseren. Dit houdt de pagina overzichtelijk en voorkomt dat te veel content de laadtijd vertraagt.

 4. Hamburgermenu Gebruik hamburgermenu’s (de drie streepjes die je vaak als knop op mobiele websites ziet) om een uitklapbaar menu te bieden. Dit is een gebruiksvriendelijke manier om navigatieopties te verbergen en toch toegankelijk te houden.

 5. Testen op verschillende apparaten Zorg ervoor dat je je website test op verschillende merken smartphones. Chrome DevTools biedt een handige simulatie voor mobiele apparaten die je kunt gebruiken om te testen.

 6. Optimaliseer afbeeldingen en laadtijden: Zorg ervoor dat afbeeldingen snel laden en optimaliseer de laadtijd van je website door het minimaliseren van bestanden en gebruik van caching.
 7. Grote knoppen en duidelijke navigatie Maak knoppen groot genoeg om gemakkelijk te tikken en zorg voor heldere navigatie.

 8. Beknopte tekst en leesbare lettertypen Houd teksten kort en gemakkelijk te scannen en kies lettertypen die goed leesbaar zijn op kleine schermen.

 9. Minimaliseer pop-ups Beperk het gebruik van pop-ups op mobiele apparaten om de gebruikerservaring te verbeteren.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je website goed presteert en gebruiksvriendelijk is, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt. 

Is jouw website mobielvriendelijk?

Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Interwijs voor een vrijblijvend adviesgesprek om jouw website mobielvriendelijk te maken.

 

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer *

  Website URL