Veel bedrijven gebruiken Mailchimp om nieuwsbrieven mee te verzenden, en terecht. Deze online dienstverlener is betrouwbaar gebleken, heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en wordt daarom vertrouwd door webhostingbedrijven. Toch kan het gebeuren dat je nieuwsbrief in een spambox belandt. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen.

Het laatste dat Mailchimp wil is aangemerkt te worden als een bedrijf dat spam verzendt. Iedereen die een nieuwe account aanmaakt, moet daarom bewijzen controle te hebben over het e-mailadres waarmee de nieuwsbrieven verstuurd gaan worden. Daarnaast beveelt Mailchimp aan om ervoor te zorgen dat deze nieuwsbriefdienst geautoriseerd is om met dit e-maildomein nieuwsbrieven te verzenden. Deze stap is weliswaar niet verplicht, maar wel essentieel om problemen met verzenden van nieuwsbrieven te voorkomen!

Verificatie e-mailadres

In de eerste stap controleert Mailchimp of je het beheer hebt over het e-mailadres dat je in Mailchimp hebt opgegeven als afzender van de nieuwsbrief. Ga hiervoor in Mailchimp naar Website | Domains en klik vervolgens op ‘Add and Verify Domain’. Wanneer het domein al in het overzicht staat, druk je op ‘Send Verification Email’. Mailchimp stuurt nu een e-mail naar het opgegeven e-mailadres met daarin een link om het e-mailadres te verifiëren. Klik op deze link om het verificatieproces af te ronden. Mailchimp geeft in je account vrijwel direct aan of het e-mailadres is geverifieerd.

Authenticatie e-maildomein

Wanneer achter het e-maildomein ‘Verified’ staat, is het tijd voor de tweede stap naar probleemloos nieuwsbrieven verzenden. Open ter voorbereiding twee tabbladen (of vensters) in een browser: een voor Mailchimp en de tweede voor het beheergedeelte van je webhostingbedrijf. Ga in Mailchimp naar je profiel (rechtst boven) | Account & billing. Ga vervolgens naar het tabblad Domains en klik op de knop ‘Start Authentication’. Kies vervolgens je webhostingbedrijf uit de lijst met standaardaanbieders. Selecteer ‘Other’ als de naam van je webhostingbedrijf er niet in staat. Druk op ‘Next’.

Mailchimp toont nu de naam en waarde (Value) van twee DNS-records die aangemaakt moeten worden bij je webhostingbedrijf. Ga naar het tweede tabblad van de browser om deze DNS-records te creëren. Je vindt via deze link alle informatie over het aanpassen en aanmaken van DNS-records bij Interwijs. Maak de twee records aan en sla de wijzigingen op. Wanneer je nog geen DMARC record hebt, zal Mailchimp dit aangeven. Deze dien je in dat geval ook aan te maken in het tweede tabblad van de browser. Ga na het aanmaken weer terug naar het eerste tabblad en klik op de knop ‘Restart Authentication’. Mailchimp controleert automatisch of de records correct zijn aangemaakt en stuurt een e-mail met de resultaten van de test. Let op: meestal is deze controle heel snel, maar het kan tot maximaal een dag duren!

Probleemloos nieuwsbrief versturen met Mailchimp

Als de DNS-records correct zijn aangemaakt, zorgen deze ervoor dat Mailchimp e-mail mag versturen met de gegevens van jouw e-maildomein. De kans dat deze e-mail als spam wordt gezien omdat deze van een andere e-mailserver afkomstig is dan het e-mailadres van je bedrijf, daalt daarmee aanzienlijk. Handel daarom beide hiervoor genoemde stappen af om probleemloos nieuwsbrieven te verzenden met Mailchimp.