De echte kracht van WordPress ligt in de flexibiliteit van het platform en in de mogelijkheid zelf hier onderdelen aan toe te voegen. Dit stelt je in staat om het helemaal naar wens te configureren. Het begint bij het selecteren van een thema tot aan het installeren en configureren van allerlei plugins met talloze functionaliteiten.

Logo Jetpack

Dit is waar de Jetpack plugin zijn intrede maakt. Jetpack is een populaire WordPress plugin gemaakt door Automattic, dit is het bedrijf achter WordPress. Het doel van de plugin is om allerlei handige functionaliteiten aan je WordPress website toe te voegen.

In dit bericht gaan we een aantal mooie functies in kaart brengen die je misschien voor je eigen WordPress website of webshop kunt gebruiken.

#1 Publicize voor Social Media

Vind je het delen van je blogs op verschillende Social Media accounts te tijdrovend? Met Jetpack kun je deze op je website zodanig automatiseren dat je hier niet eens aan hoeft te denken.

Scherm in Jetpack waar je je social media kunt koppelen

Nadat je Jetpack hebt ge√Įnstalleerd en gekoppeld aan je Social Media accounts, verzorgt de plugin de rest. Je hoeft dus alleen je nieuwsbericht op je website te publiceren en de plugin zal dit bericht verder op al je gekoppelde Social Media accounts verspreiden. Erg handig als je geen tijd hebt om het handmatig te doen. Je kunt hier zelfs een aangepast bericht samenstellen welk je met ieder post kunt verzenden.

Hiernaast kun je je pagina’s van allerlei Social Media knoppen voorzien, zoals een like-knop, een delen-knop en meer. Hiermee maak je het delen van je bericht voor de bezoeker nog makkelijker en tegelijkertijd verspreid je de content van je website. Dit is ook erg fijn voor de vindbaarheid van je website.

#2 Jetpack Related Posts

Om de aandacht van de lezer vast te houden, kun je naast je nieuwsbericht ook gerelateerde berichten tonen.

De module ‚ÄėJetpack Related Posts’, ook wel ‘Gerelateerde nieuwsberichten’ genoemd, scant en analyseert de berichten op je blog-nieuws pagina’s. Op basis hiervan geeft het voor de bezoeker relevante artikelen weer. Deze tool verschilt van andere verwante plug-ins, omdat deze gegevens vanuit de WordPress.com-cloud verwerkt en gepresenteerd worden. Dit betekent dat de server waar je je website hebt ondergebracht niet extra belast wordt. Het effect hiervan is dat de website stukken sneller en dus ook gebruiksvriendelijker wordt.

Instellen van gerelateerde berichten in Jetpack

Het weergeven van gerelateerde nieuwberichten kan de paginaweergaven drastisch verhogen. Dit heeft twee voordelen.

  • Hoe langer je bezoekers op de website blijven en zich met de inhoud bezighouden, hoe waarschijnlijker het is dat ze later weer terugkomen om meer te lezen en eventueel je product en/of dienst te bestellen.

Hiernaast is dit ook belangrijk voor de posities van je pagina’s.

  • Als de bezoekers langer op je website blijven, betekent dit dat jouw website het gewenst resultaat was voor de bezoeker. Google en andere zoekmachines noemen dit “dwell time” en belonen je website als je het “probleem” van de bezoeker oplost.

#3 Brute force aanvallen tegenhouden

De beveiligingsfunctie ‘Jetpack Protect’ kun je gebruiken om de WordPress website te beschermen tegen brute force aanvallen. Deze plug-in begint automatisch te werken zodra je de website hebt verbonden met WordPress.com.

Het Instellen van bescherming tegen brute force aanvallen

Jetpack Protect werkt door alle verdachte inlog-activiteiten te blokkeren. Je kunt het aantal gedwarsboomde aanvallen op de website bekijken door ‘Jetpack -> Dashboard’ te selecteren. Jetpack biedt je ook de mogelijkheid om jouw IP-adres te verifi√ęren.¬†Dit om niet geblokkeerd te worden als je te veel mislukte inlogpogingen hebt uitgevoerd.

#4 Contactformulieren

Met de module ‘Contact’ van Jetpack kun je aan elke pagina simpele en aantrekkelijke contactformulieren toevoegen. Formulieren kunnen worden aangepast zodat je de weergegeven velden kunt bewerken, het e-mailadres kunt wijzigen en meer.

Het uiterlijk van zo’n formulier kan ook worden aangepast aan het ontwerp van jouw website. Met behulp van CSS kun je zowel de bestaande als de nieuwe formulieren aanpassen.

Instellen Jetpack contactformulier in WordPress

#5 Notifications: Ontvang meldingen voor zaken zoals nieuwe reacties, verkeerspieken, etc.

Met Jetpack Notifications op je website kun je meldingen ontvangen voor nieuwe reacties en vind ik leuks op je website.

Een Jetpack push notificatie via Google Chrome

Met de Toolbar-meldingen kun je ook opmerkingen op je blogberichten bekijken en beheren via de werkbalk. Wanneer je een moderne versie van Firefox of Chrome gebruikt, kun je deze meldingen rechtstreeks naar jouw bureaublad laten pushen. Hiernaast heb je ook de mobiele meldingen. Deze stellen je in staat om meldingen van nieuwe reacties op je Apple- of Android-apparaten te ontvangen. Hiermee maak je het voor jezelf nog eenvoudiger om je potenti√ęle klanten bij te houden en hun eventuele vragen tijdig te beantwoorden. Hoe sneller je dit doet, hoe meer kans dat je potenti√ęle klant op je website blijft.

Nog veel meer functionaliteiten

Hierboven hebben we het over de 5 meest gebruikte functionaliteiten van Jetpack voor WordPress gehad, maar dit is slechts het topje van de IJsberg. De overige functionaliteiten zie je hieronder. Wellicht zit hier iets wat je voor je website of webshop wilt gebruiken?

Heb je interesse in Jetpack voor je WordPress?

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer *

    Website URL