Er zijn verschillende manier hoe criminelen aan je wachtwoord komen. Dat kan doordat een andere website is gehackt en wachtwoorden zijn buitgemaakt. Maar je wachtwoord kan ook door Phishing of een Brute force attack in verkeerde handen terechtkomen.

Phishing

Bij phishing krijg je een ‘nep’ e-mailbericht. Een van de belangrijkste tips om te voorkomen dat je wachtwoord wordt gestolen, is om nooit zomaar op een link in een e-mail die je ontvangt te klikken.

Een link volgen is geen probleem wanneer je de e-mail verwacht, bijvoorbeeld omdat je hebt gebruikgemaakt van de functie ‘wachtwoord vergeten’ van een website, of net iets hebt besteld bij een webshop of een account hebt aangemaakt en het e-mailadres moet worden bevestigd.

Wees in alle andere gevallen voorzichtig: kijk van wie deze e-mail is, controleer het internetadres (URL) en ga zelf in de browser naar betreffende website waar jij van verwacht dat het bericht afkomstig is. Hiermee voorkom je dat je via een verborgen adres achter de link op een neppagina terechtkomt waar je inlogt en je wachtwoord weggeeft, of nog erger, ineens ransomeware op je computer of netwerk hebt staan!

Brute force methode

Bij een brute force attack wordt geautomatiseerd heel veel wachtwoorden geprobeerd. Vaak uit bekende gehackte bronnen maar het kan ook random zijn.

Gebruik een veilig wachtwoord en een wachtwoordenkluis

In eerste instantie begint het met het gebruiken van een veilig wachtwoord. Gebruik ook altijd en overal een uniek wachtwoord.

Dan komt het volgende probleem. Hoe onthoud je al die wachtwoorden? Het antwoord is simpel: NIET. Daar is geen beginnen aan. Daarvoor gebruik je een wachtwoordenkluis. Die zijn er als app of zoals bij Apple ingebouwd in hun systeem met de Apple sleutelhanger. Vervolgens heb je nog maar één hoofdwachtwoord nodig. In het geval van Apple is dat je Apple ID wachtwoord. Uiteraard gebruik je voor je hoofdwachtwoord een veilig wachtwoord. Als geheugensteun gebruik je een zin waarin je bepaalde zaken vervangt door een teken of cijfer.

Uitgebreider informatie over de veiligheid van wachtwoorden en hoe dit toe te passen vind je op https://laatjeniethackmaken.nl/

Check of je inloggegevens zijn gelekt

Wil je weten of je inloggegevens ooit zijn gelekt bij een hack? Er zijn websites die de gelekte informatie verzamelen en daar kun je dit eenvoudig controleren.

Overzicht wachtwoordkluizen

We kunnen een heel artikel schrijven over de werking van wachtwoordkluizen (passwordmanagers) en een mooi overzicht maken. Maar die zijn er al genoeg! Eentje die wij overzichtelijk vinden en waar je ze ook kunt vergelijken, vind je onderaan de volgende pagina: https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/16-wachtwoordmanagers-getest/