Er zijn verschillende manieren hoe criminele hackers aan je gebruikersnaam en wachtwoord komen. Dat kan doordat een andere website is gehackt en wachtwoorden zijn buitgemaakt. Maar je wachtwoord kan ook door Phishing of een Brute force-attack in verkeerde handen terechtkomen.

Phishing

Bij phishing ontvang je een ‘nep’ e-mailbericht. Een van de belangrijkste tips om te voorkomen dat je wachtwoord wordt gestolen, is om nooit zomaar op een link in een e-mail te klikken die je ontvangt.

Het volgen van een link is geen probleem wanneer je de e-mail verwacht, bijvoorbeeld omdat je gebruik hebt gemaakt van de functie ‘wachtwoord vergeten’ van een website, net iets hebt besteld bij een webshop, of een account hebt aangemaakt en het e-mailadres moet worden bevestigd.

Wees in alle andere gevallen voorzichtig: kijk van wie de e-mail afkomstig is, controleer het internetadres (URL) en ga zelf naar de betreffende website in de browser waarvan je verwacht dat het bericht afkomstig is. Hiermee voorkom je dat je via een verborgen adres achter de link op een nepwebpagina terechtkomt waar je je inloggegevens invoert en je wachtwoord weggeeft, of nog erger, dat je plotseling ransomware op je computer of netwerk krijgt!

Brute force methode

Bij een brute force-attack wordt geautomatiseerd heel veel wachtwoorden geprobeerd. Vaak uit bekende gehackte bronnen, maar het kan ook random zijn.

Gebruik een veilig wachtwoord en een wachtwoordenkluis

In eerste instantie begint het met het gebruik van een veilig wachtwoord. Gebruik ook altijd en overal een uniek wachtwoord.

Dan komt het volgende probleem. Hoe onthoud je al die wachtwoorden? Het antwoord is simpel: NIET. Daar is geen beginnen aan. Daarvoor gebruik je een wachtwoordenkluis. Die zijn er als app of, zoals bij Apple ingebouwd in hun systeem met de Apple Sleutelhanger. Vervolgens heb je nog maar één hoofdwachtwoord nodig. In het geval van Apple is dat je Apple ID-wachtwoord. Uiteraard gebruik je voor je hoofdwachtwoord een veilig wachtwoord. Als geheugensteun gebruik je een zin waarin je bepaalde zaken vervangt door een teken of cijfer.

Uitgebreidere informatie over de veiligheid van wachtwoorden en hoe dit toe te passen vind je op https://laatjeniethackmaken.nl/

Check of je inloggegevens zijn gelekt

Wil je weten of je inloggegevens ooit zijn gelekt bij een hack? Controleer dit nu als volgt:

Overzicht wachtwoordkluizen

We kunnen een heel artikel schrijven over de werking van wachtwoordkluizen (passwordmanagers) en een mooi overzicht maken. Maar die zijn er al genoeg! Eentje die wij overzichtelijk vinden en waar je ze ook kunt vergelijken, vind je onderaan de volgende pagina: https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/16-wachtwoordmanagers-getest/