De National Cyber Security Division en de Department of Homeland Security riep in 2004 in de Verenigde Staten voor het eerst een Cybersecurity Awareness Month uit. Vervolgens riepen de Amerikaanse president en het Congres oktober uit tot Cybersecurity Awareness Month. Europa nam in 2012 het initiatief over.

Als je ziet wat er dagelijks in de media voorbijkomt over cyberaanvallen en hacks, besef je dat het een steeds belangrijker maar ook dreigender onderwerp wordt. Kijk maar eens op nu.nl naar de berichten van de afgelopen periode en je realiseert je de omvang van het probleem. De gevolgen van hacken zijn vaak niet te overzien en denk niet: het treft alleen grote bedrijven!

De zwakste schakel bij cybercrime incidenten blijkt meestal de mens! Een moment van onoplettendheid, één klik, en voor je het weet ben je je inloggegevens kwijt of nog erger, ben je gehackt en legt ransomware je computer plat.

Cybersecurity is een breed begrip en er is al veel over geschreven. Omdat het te veel is om even in één nieuwsbericht samen te vatten, delen we een paar waardevolle bronnen, onder andere uit ons netwerk. Deze vind je helemaal onderaan dit bericht. Daarnaast halen we een paar belangrijke onderwerpen aan die zijn gebaseerd op eigen ervaringen van de afgelopen tijd.

De beknopte samenvatting!

Voor de mensen die weinig tijd of interesse hebben, of die de ernst ervan niet inzien 😉, hebben we deze beknopte samenvatting gemaakt van de tips om Cybercrime tegen te gaan.

  • Bewustwording van de gevaren is nummer 1! Anders trap je er zelf in. En voor je personeel? Een Awareness-test of training, doet veel ogen openen.
  • Gebruik veilige en voor iedere toepassing unieke wachtwoorden en een wachtwoordenkluis.
  • Gebruik twee-factor authenticatie waar mogelijk.
  • Update al je software altijd!
  • Maak regelmatig back-ups en test deze.

De uitgebreide versie

Wil je toch meer weten? Lees onze andere blogberichten en/of kijk bij de interessante bronnen die we hieronder vermelden.

Interessante bronnen

Last but not least willen we een paar interessante bronnen met je delen. Deze bronnen geven veel informatie over de gevaren en gevolgen van Cybercrime en bevatten goede tips over maatregelen die je zelf kan treffen om het te voorkomen.

https://laatjeniethackmaken.nl/
Een handleiding vol goed tips tegen hacken. Tot stand gekomen door professionele hackers en een initiatief van tech-journalist Daniel Verlaan.

https://internet.nl/
Op deze website kun je de beveiliging van je website, e-mail en internetverbinding testen. Internet.nl is een initiatief van de internetgemeenschap en de Nederlandse overheid.

https://www.ncsc.nl/
De website van ons overheidsorgaan dat waakt over de digitale veiligheid van vitale organisatie van ons land. De genoemde basismaatregelen zou elke organisatie moeten treffen om cyberaanvallen tegen te gaan. Ook bij recente digitale incidenten zien we dat bedrijven en organisaties kwetsbaar blijken wanneer deze maatregelen niet genomen zijn. Een overzicht van deze basismaatregelen:
https://www.ncsc.nl/onderwerpen/basismaatregelen

En wil je als bedrijf er mee aan de slag? Download de ‘Handreiking Cybersecuritymaatregelen.
https://www.ncsc.nl/onderwerpen/basismaatregelen/documenten/publicaties/2021/juni/28/handreiking-cybersecuritymaatregelen

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/veiligzakendoen/cybersecurity/
Cybercriminelen liggen altijd op de loer. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 ondernemers, groot en klein, jaarlijks te maken krijgt met een cyberincident. Ontdek hoe je je bedrijf digitaal beschermt.

https://www.linkedin.com/in/frankleest/
Frank Leest van Networking4all heeft deze maand al veel over Cybersecurity geschreven. Kijk op zijn posts op Linkedin.