Wat is ransomware?

Ransomware is een chantagemethode die door criminelen wordt gebruikt om partijen geld afhandig te maken. De digitale afpersers doen zich voor als een betrouwbare partij en besmetten uw pc met kwaadaardige gijzelingssoftware. Deze software versleutelt uw pc of data waardoor uzelf de toegang verliest. De enige manier om weer toegang te krijgen is betalen, volgens de afpersers.

Om bovenstaand scenario te voorkomen, geven wij u een aantal tips:

  • Blijf up-to-date. De kwaadaardige malware richt zich vooral op verouderde software omdat hier weleens gaten in de beveiliging kunnen ontstaan. Pas die updates van Windows, Java, Mac OS X-downloads, Adobe Reader etc. dus toe! Vergeet u ze soms? Laat de update meldingen automatisch in beeld verschijnen.
  • Installeer een goede virusscanner op uw computer en zorg ervoor dat de virusscanner automatisch bijgewerkt wordt om up-to-date te blijven.
  • Wees alert bij het openen van bijlagen of links in e-mails. Wie is de afzender van de mail? En ziet de URL er logisch en betrouwbaar uit? Bij twijfel, niet openen.

Helaas is een besmetting niet 100% te voorkomen. Besmetting komt namelijk ook voor via reguliere websites die zijn gehackt. Zorg in ieder geval dat u altijd een recente back-up van uw systeem hebt die niet direct verbonden is met uw computer. Dit geldt ook voor uw bestanden.

Wilt u weten wat u moet doen als uw computer al besmet is met ransomware? Lees dan de tips van de politie.