Wat is ransomware?

Ransomware is een type schadelijke software (malware) dat de toegang tot een computersysteem of bestanden vergrendelt door ze te versleutelen. Het is een chantagemethode die door criminelen wordt gebruikt om partijen geld afhandig te maken. De digitale afpersers doen zich voor als een betrouwbare partij en besmetten je pc met kwaadaardige gijzelingssoftware. De enige manier om weer toegang te krijgen is betalen, volgens de afpersers.

Hoe werkt ransomware?

  1. Infectie: Ransomware kan een systeem binnendringen via verschillende methoden, zoals phishing-e-mails, besmette downloads, of door kwetsbaarheden in software te misbruiken.
  2. Versleuteling: Zodra de ransomware op een systeem is geïnstalleerd, begint het vaak onmiddellijk met het versleutelen van bestanden op de harde schijf, waardoor de gebruiker geen toegang meer heeft tot deze bestanden.
  3. Losgeld: Nadat de bestanden zijn versleuteld, verschijnt er meestal een melding op het scherm van de gebruiker met instructies over hoe het losgeld moet worden betaald om de bestanden te ontsleutelen.
  4. Ontsleuteling: Als het slachtoffer het losgeld betaalt, beloven de aanvallers meestal een sleutel of programma te sturen waarmee de versleuteling ongedaan kan worden gemaakt. Echter, er is geen garantie dat de aanvallers dit daadwerkelijk doen.

Bekende voorbeelden van ransomware zijn WannaCry, Petya, en Locky. Deze aanvallen kunnen zowel particulieren als bedrijven treffen, waarbij soms hele bedrijfsnetwerken worden lamgelegd.

Bescherming tegen ransomware

Om bovenstaand scenario te voorkomen, geven wij je een aantal tips:

  • Blijf up-to-date! De kwaadaardige malware richt zich vooral op verouderde software omdat hier weleens gaten in de beveiliging kunnen ontstaan. Pas die updates van Windows, Java, Mac OS X-downloads, Adobe Reader etc. dus toe! Vergeet je ze soms? Laat de update meldingen automatisch in beeld verschijnen.
  • Gebruik sterke antivirussoftware en firewall-instellingen, zorg ervoor dat de virusscanner automatisch bijgewerkt wordt om up-to-date te blijven.
  • Wees alert bij het openen van bijlagen of links in e-mails. Wie is de afzender van de mail? En ziet de URL er logisch en betrouwbaar uit? Bij twijfel, niet openen.

Helaas is een besmetting niet 100% te voorkomen. Besmetting komt namelijk ook voor via reguliere websites die zijn gehackt. Zorg in ieder geval dat je altijd een recente back-up van je systeem hebt die niet direct verbonden is met uw computer. Dit geldt ook voor je bestanden. Lees onze tips in de blog Oktober Cybersecuritymaand.

Als je te maken krijgt met een ransomware-aanval, is het aanbevolen om geen losgeld te betalen, maar in plaats daarvan professionele hulp in te schakelen om te proberen de versleutelde gegevens te herstellen.

Wil je weten wat je moet doen als je computer al besmet is met ransomware? Lees dan de tips van de politie.

Hulp nodig?

Is jouw digitale veiligheid wel op orde en is je website of webshop optimaal beveiligd? Maak vrijblijvend een afspraak voor een scan; we adviseren je graag!