Het schrijven van webteksten is een vak apart. Er zijn veel websites die de plank misslaan doordat er te veel (onoverzichtelijke) tekst op een pagina staat. Lees onze tips en zorg ervoor dat uw website gebruiksvriendelijker wordt.

1. First things first

Zet de belangrijkste informatie bovenaan de pagina. Een bezoeker wil graag in één oogopslag zien of de inhoud van uw website de moeite waard is. Zorg er dan ook voor dat de belangrijkste informatie op een aantrekkelijke manier boven de ‘paginavouw’ geplaatst wordt.

 

2. Koppen snellen

Veel bezoekers lezen een pagina niet, maar scannen snel of ze de informatie zien waar ze naar op zoek zijn. Hoe sneller de bezoeker hierin slaagt, hoe positiever de ervaring is. Het gebruik van (sub)koppen en opsommingstekens draagt hieraan bij. Hierdoor creëer je overzicht en wordt de tekst makkelijk scanbaar.

3. Kort en bondig

Het lijkt een open deur, maar om het lezen aantrekkelijk te maken moet de tekst kort en bondig zijn. Hou de tekst zo kort mogelijk en schrap zinnen of woorden die overbodig zijn. Vermijd jargon en geef concrete voorbeelden. Wilt u de teksten uit de bedrijfsbrochure gebruiken? Kopieer ze dan niet, maar herschrijf de teksten tot korte scanbare webteksten.

4. Denk vanuit de klant

Verplaats je in je klant en gebruik (zoek)woorden die de klanten ook zouden gebruiken. Dit is niet alleen voor de bezoeker gebruiksvriendelijk, maar ook voor de zoekmachines. Verwerk de belangrijkste zoekwoorden altijd vooraan in de tekst of titel. Zorg ervoor dat de zoekwoorden regelmatig terugkomen, maar overdrijf niet.

5. Linken leggen

Wil je uitgebreide informatie op je website plaatsen? Link hier dan naartoe met een betekenisvolle link. Het moet duidelijk zijn waar een link op een webpagina naar toe gaat. Gebruik geen teksten als ‘klik hier’, maar gebruik informatieve linkteksten.

Wit u meer informatie over het schrijven van webteksten, of bent u op zoek naar iemand die uw webteksten kan schrijven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.