U kunt zelf gemakkelijk testen of uw website of webshop geschikt is voor smartphones. De meeste websites die momenteel online staan zijn ongeschikt voor smartphone gebruikers. Weet u of uw website geschikt is voor smartphones? Doe de test!

Uw klanten zijn altijd en overal online. Steeds meer bezoekers maken gebruik van een smartphone als ze uw website bezoeken en/of een aankoop willen doen. Daarnaast toont Google websites die op smartphones goed werken hoger in de resultaten. Het is daarom belangrijk dat uw website gebruiksvriendelijk is voor smartphone gebruikers.

Voldoet uw website aan onderstaande vijf punten?

1. Is de tekst leesbaar zonder vergrootglas?

Als een website niet is geoptimaliseerd voor een smartphone dan wordt standaard de gehele breedte van de website op het kleine schermpje weergegeven. Met als gevolg: alle inhoud wordt verkleind en de bezoeker moet met twee vingers inzoomen om iets te kunnen lezen. Dit is niet gebruiksvriendelijk. De bezoeker moet met twee handen werken om iets te kunnen lezen. Veel bezoekers haken hierdoor af. smartphone-optimalisatie

2. Zijn de linkjes makkelijk aan te raken met een vinger?

Met een muis kun je heel precies kleine onderdelen aanklikken op een beeldscherm. Met vingertoppen is dit een ander verhaal. Als een website niet is geoptimaliseerd voor smartphones is het heel lastig om op linkjes te drukken, omdat alles wordt verkleind en vlak onder elkaar wordt geplaatst. Hierdoor is navigeren lastig en zullen bezoekers ook direct afhaken.

3. Kun je telefoonnummers direct bellen?

Als een bezoeker een smartphone gebruikt om uw website te bezoeken, dan zou het gemakkelijk moeten zijn om u direct te kunnen bellen. Wat gebeurt er als de bezoeker uw telefoonnummer aanraakt met zijn vinger? Als er niets gebeurt is uw website niet geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers. De bezoeker moet het telefoonnummer opschrijven of onthouden. Met als gevolg: bezoekers haken weer af.

4. Worden de pagina’s van uw website binnen 3 seconden (of minder) geladen?

Traagheid van een website is één van de belangrijkste redenen waarom bezoekers afhaken. Een website met een lange laadtijd zorgt voor irritaties bij de eindgebruiker. Dit is in het bijzonder het geval op smartphones. Worden de pagina’s van uw website binnen 3 seconden (of minder) geladen?

5. Hoef je als bezoeker niet veel te scrollen?

Als uw website niet is geoptimaliseerd voor smartphone gebruikers dan moet men inzoomen met twee vingers om de teksten op de website te kunnen lezen. Een gevolg hiervan is dat de bezoeker eindeloos moet scrollen en daardoor ook moeilijk de weg kan vinden op uw website. U raadt het al: de bezoeker haakt snel af.

Aan de hand van bovenstaande punten kunt u uw huidige website verbeteren. U kunt er ook voor kiezen om een geheel nieuwe website te (laten) maken. Als u kiest voor een nieuwe website, dan kunt u gebruik maken van responsive design. De inhoud van de website stemt dan precies af op de schermgrootte, waardoor alles optimaal leesbaar is. Hierdoor ziet de website er altijd goed uit op een desktop, tablet en smartphone. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.