WordPress heeft zonder twijfel een sterk beveiligingsniveau. Maar laten we eerlijk zijn, niemand is veilig voor hackeraanvallen. En als je erachter komt dat je een gehackte website hebt, kan de schade enorm zijn. Het gebruik van zwakke wachtwoorden, het hebben van een verouderde versie van WordPress of het installeren en gebruiken van een onveilig thema of plug-in. Dit zijn de meest gebruikte manieren om websites te hacken.

Het draait niet altijd om de data van je website!

Het is vaak zo dat een hacker niet jouw website wil hacken, maar de server waar je website op draait. De server kan vervolgens gebruikt worden om de identiteit van de hacker te verbergen, terwijl hij of zij deze server gebruikt om malafide werkzaamheden uit te voeren. De verouderde software van de website is in dit geval een open deur en niet meer dan dat.

Bij het niet hebben van een up-to-date website, kunnen hackers de website gebruiken om anderen te hacken. Dit doen ze door code op jouw website te plaatsen. Deze code kan vervolgens gebruikt worden voor het tonen van eigen inhoud op jouw website of voor het infecteren van de computers van je bezoekers met virussen, malware of spyware.

Een andere reden is dat ze jouw e-mailsysteem willen gebruiken om e-mails met virussen of spam te verzenden. Dit is een groot probleem – het houdt de vicieuze cirkel niet alleen in stand, maar het kan ook je reputatie met je klanten verpesten, je mail komt in de SPAM-box en je Google ranglijst keldert.

Dus wat moet je doen?

  • Houd de website up-to-date
    De ontwikkelingen gaan snel op het internet! Nieuwe technologieën, nieuwe beveiligingsmaatregelen en nieuwe hacktechnieken duiken steeds sneller op. Als je je website enige tijd vergeet te updaten, zul je deze ook openstellen voor allerlei soorten kwetsbaarheden.
  • Gebruik een veilig wachtwoord en het liefst twee-factor authenticatie (2FA)
    Men verschaft zich vaak toegang door een wachtwoord te kraken. Dat kan b.v. met een brute force attack. De eerste stap is een veilig wachtwoord. Maar dit kun je voorkomen door gebruik te maken van twee-factor authenticatie (2FA) of Multifactorauthenticatie.
  • Back-up en scan! 
    Gehackte websites eindigen vaak vol met kwaadaardige code. Een periodieke scan van je website zal deze extra code laten zien. Hoe sneller je een verdachte website-code ontdekt, hoe beter. Vooral als je alles moet verwijderen voor het terugzetten van een back-up. Natuurlijk moet je hiervoor een bijgewerkte back-up van de website hebben. Het is net een verzekering. Je wilt het nooit gebruiken, maar als het nodig is, ben je blij dat je er één hebt!
  • Meld je aan voor een onderhoudsplan voor de website!
    Als je niet wilt nadenken over het tijdig updaten van de website of het maken van back-ups, kun je overwegen om het aan ons over te laten. We bieden een aantal ondersteuningsniveaus, variërend van regelmatige software-updates/back-ups tot aan geavanceerdere beveiligingsmaatregelen.

Verouderde software

Verouderde software is vaak de grootste oorzaak van kwetsbaarheden op veel websites. Afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest waaruit bleek dat een groot deel van alle websites die eindigen op .nl ernstige beveiligingsrisico’s vertonen. In het merendeel van deze gevallen wordt dit veroorzaakt door het niet of niet tijdig updaten van de software. Hierdoor is het voor hackers nog makkelijker om in te breken.

Wil je weten wat de tekenen van een gehackte website zijn?

Kom je er niet uit? Neem contact met ons op!