Eind vorig jaar introduceerde WordPress versie 5. van het populaire CMS systeem. Naast veel verbeteringen onder de motorkap is het meest zichtbare verschil de nieuwe WordPress Gutenberg Editor.

Gutenberg Logo

De Duitser Johannes Gutenberg staat bekend als uitvinder van de boekdrukkunst. Zijn uitvinding was een revolutie in de boekindustrie. Met losse letters konden er in een raamwerk complete teksten geplaatst worden om in meervoud gedrukt te worden. WordPress noemt haar nieuwe editor ‘Gutenberg’ om eenzelfde revolutie kenbaar te maken.

Waarom de nieuwe Gutenberg editor

De Gutenberg editor is een vervanging van de oude klassieke editor. In de oude editor waren we gewend om een tekst op te maken zoals dat gebeurt in bijvoorbeeld Microsoft Word. Eén lap tekst waar je tussen de regels door afbeeldingen kon plaatsen.

WordPress noemt haar nieuwe Gutenberg editor ook wel een block editor. Met losse blokken voor tekst, afbeeldingen en video’s kan er een heel bericht of hele pagina worden opgebouwd. Dit biedt meer overzicht en je kunt de blokken makkelijk in volgorde aanpassen of verwijderen. Ook zijn er handige functies toegevoegd zoals bijvoorbeeld het aanmaken van kolommen, tabellen en knoppen.
Het resultaat is dat je zonder veel kennis van code eenvoudig aangepaste berichten en pagina’s kunt bouwen.

Klassieke EditorGutenberg Editor

Waarom de nieuwe Gutenberg editor is geïntroduceerd? De oude klassieke editor stamt uit 2003 en was met name ontworpen om blogberichten te schrijven. Omdat in deze tijd veel meer media wordt gebruikt in berichten en pagina’s schoot de oude editor hierin te kort. De nieuwe editor is door WordPress opnieuw ontworpen speciaal voor pagina’s en berichten die veel media bevatten.

Voordelen Gutenberg editor

We hebben enkele voordelen van de editor op een rijtje gezet:

  • De Gutenberg editor heeft meer standaard functies, zodat je hiervoor geen aparte plugins hoeft te installeren.

  • De editor stelt in staat om zonder kennis van code mooie multimedia rijke lay-outs op te bouwen.

  • Je gemaakte lay-outs werken op alle soorten schermen en apparaten.

Nadelen Gutenberg editor

Als er voordelen zijn, zijn er ook zeker nadelen. We hebben er een paar opgesomd:

  • Al het nieuwe is wennen. De nieuwe editor ziet er anders uit en je moet je er even in verdiepen hoe alles nu werkt/functioneert.

  • Niet alle gebruikte thema’s en plugins zijn ingesteld op de nieuwe Gutenberg editor. Het kan dus voorkomen dat je gemaakte lay-out er niet zo uit komt te zien zoals je het voor ogen had.

Keuze tussen Gutenberg en de Klassieke editor

De klassieke editor zoals we die kennen blijft vanaf versie 5 van WordPress wel gewoon beschikbaar, maar wel als plugin. Als je liever de klassieke editor gebruikt, kun je deze installeren en als standaard instellen. Je kunt dit instellen onder Instellingen > Schrijven.

Keuze uit de klassieke editor en de Gutenberg editor

Heb je vragen? Onze specialisten helpen je graag verder.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer *

    Website URL