Wat is DNS

DNS staat voor Dynamic Name Service. Dit systeem doet de vertaling van de naam van je domein naar een IP-adres. Hierdoor weten alle computers op het internet waar bijvoorbeeld je website staat of waar de e-mail afgeleverd moet worden.

Welke records kan ik beheren?

A-record

Het A-record verwijst een (sub)domein door naar een IP adres. De standaard records zijn bij Interwijs altijd al aangemaakt.

NS-record

Het NS-record kan het internet vertellen dat ze naar een andere DNS-server moeten kijken voor de gegevens. Bij Interwijs dienen hier de volgende 3 te staan:

  • dns1.interwijs.nl
  • dns2.interwijs.nl
  • dns3.interwijs.eu

Normaal gesproken worden deze records niet aangepast.

MX-record

Het MX-record vertelt waar op het internet de e-mail afgeleverd dient te worden. Ook staat hier welke server er eerst gebruikt dient te worden om de e-mail af te leveren. Dit heet de prioriteit. Zie hieronder een voorbeeld:

jedomeinnaam.nl.       MX     10        mail.jedomeinnaam.nl.

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de e-mail eerst wordt afgeleverd op mail.jedomeinnaam.nl. De prioriteit hier is namelijk 10. Lukt dit niet, dan zal er geprobeerd worden om de e-mail af te leveren op fallback.interwijs.nl. Deze server zal het bericht vasthouden tot mail.jedomeinnaam.nl weer beschikbaar is en het dan alsnog afleveren.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat je een MX-record nooit mag verwijzen naar een CNAME.

CNAME-record

Een CNAME-record word gebruikt om een doorverwijzing te maken van een record naar een ander record. Meestal wordt dit gebruikt om door te verwijzen naar een andere domeinnaam. Ook is het mogelijk om door te verwijzen naar een ander subdomein binnen het domein zelf.

Het doorverwijzen van een website kan normaal gesproken niet op deze manier. Dit komt, doordat de andere website je domeinnaam dan niet kent. In dat geval kun je beter gebruik maken van re-direct.

TXT-record

Een TXT record wordt gebruikt om tekst toe te voegen aan een domein voor extra opties. Het meest wordt dit gebruikt om SPF records toe te voegen. Dit wordt door Interwijs standaard gebruikt. Ook wordt het veel gebruikt om DMARC en DKIM regels toe te voegen.

AAAA-record

Het AAAA-record is eigenlijk hetzelfde als een A-record, alleen wordt dit gebruikt voor IPv6. IPv6 wordt bij Interwijs standaard gebruikt voor je hosting.

TTL

TTL betekent Time To Live. Hiermee vertel je andere DNS servers op het internet hoe vaak er gekeken moet worden of er een wijziging gedaan is in een record. De waarde is de tijd in seconden. Deze kun je het best laten staan op standaard. Wanneer je echter snel een aanpassing wil hebben, kun je er voor kiezen om deze een dag van te voren op een lagere waarde te zetten (bijvoorbeeld 300). Na de wijziging zet je de waarde weer terug naar standaard.

Op de pagina Hoe kan ik mijn DNS beheren in DirectAdmin wordt uitgelegd hoe je dit kan toevoegen en/of  wijzigen

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?