Als je een SSL certificaat hebt ingesteld in DirectAdmin, zoals bijvoorbeeld een Let’s Encrypt certificaat, dan kun je je website op HTTPS aanmaken. In deze FAQ leggen we uit hoe je een nieuwe website kunt aanmaken op HTTPS en een bestaande website kunt omzetten naar HTTPS. Omdat WordPress het meest gebruikte CMS-systeem is, gaan we in onze voorbeelden ervan uit dat je een WordPress website hebt.

HTTPS activeren op een nieuwe website

Heb je een SSL certificaat ingesteld, dan kun je via Installatron op DirectAdmin je nieuwe website direct aanmaken op HTTPS:

 1. Login op DirectAdmin
 2. Klik bij Advanced Features op Installatron Applications Installer
 3. Kies de applicatie die je wilt installeren, in dit voorbeeld installeren we WordPress (Zie afbeelding 1)

  Afbeelding 1

 4. Installeer WordPress door op Install this application te klikken. (Zie afbeelding 2)

  Afbeelding 2

 5. Selecteer vervolgens bij Domain de website beginnende met https, In het voorbeeld dus https://www.jouwdomeinnaam.nl/ (Zie afbeelding 3)

  Afbeelding 3

 6. Vul de rest van de website gegevens in en klik beneden op Install
 7. Voeg vervolgens bovenaan in het .htaccess bestand in de root map onderstaande regels toe. Vervang http://www.jouwdomeinnaam.nl met je eigen URL. Deze regels zorgen ervoor dat HTTP verwijzingen worden doorgestuurd naar HTTPS:
  RewriteEngine On
  
  #Redirect non-www to www
  RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://www.jouwdomeinnaam.nl/\ [L,R=301]
  
  #Redirect http to https
  RewriteCond %{HTTPS} !=on
  RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
 8. Controleer nu of de website op HTTPS draait. Op de website https://www.whynopadlock.com/ kun je controleren of je HTTPS website goed is ingesteld.

 

HTTPS activeren op een bestaande website

Heb je al een website maar die is nog op HTTP gemaakt/ingesteld? Dan moet je bij het activeren van SSL je website omzetten naar HTTPS. Dit kun je op verschillende manieren doen. In ons voorbeeld gaan we ervan uit dat je een WordPress website hebt.

Website omzetten naar HTTPS via een plugin

Heb je een WordPress website? Er zijn diverse WordPress plugins om je website eenvoudig om te zetten naar HTTPS. Een plugin die veel gebruikt wordt is Really Simple SSL.

Website omzetten naar HTTPS via Installatron

Met Installatron op DirectAdmin kun je de huidige WordPress website klonen naar een subdirectory. Vervolgens kun je de live website deïnstalleren en de kloon terugzetten naar de live locatie, maar dan op HTTPS. Dit gaat als volgt:

 1. Login op DirectAdmin
 2. Klik bij Advanced Features op Installatron Applications Installer
 3. Klik bij de betreffende website in My Applications op het kloon icoon. (Zie afbeelding 4)

  Afbeelding 4

 4. Kloon de website door bij Destination een Directory in te vullen, bijvoorbeeld temp. (Zie afbeelding 5). Klik vervolgens onderaan op Clone.

  Afbeelding 5

 5. Als de website is gekloond dan kun je de website op de live locatie deïnstalleren door op het uninstall icoon te klikken. (Zie afbeelding 6). Je krijgt nog een melding of je het zeker weet, klik op de knop Uninstall. (Let op: Controleer of de kloon die je hebt gemaakt ook werkt, het verwijderen kan niet worden teruggedraaid).

  Afbeelding 6

 6. Als de live website is gedeïnstalleerd kun je de website in de temp directory weer klonen naar de live locatie. Klik op het kloon icoon. (Zie afbeelding 7)

  Afbeelding 7

 7. Selecteer vervolgens bij Domain de website beginnende met https, In het voorbeeld dus https://www.jouwdomeinnaam.nl/ (Zie afbeelding 8)

  Afbeelding 8

 8. Klik vervolgens onderaan op de knop Clone
 9. Voeg vervolgens bovenaan in het .htaccess bestand in de root map onderstaande regels toe. Vervang http://www.jouwdomeinnaam.nl met je eigen URL. Deze regels zorgen ervoor dat HTTP verwijzingen worden doorgestuurd naar HTTPS:
  RewriteEngine On
  
  #Redirect non-www to www
  RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://www.jouwdomeinnaam.nl/\ [L,R=301]
  
  #Redirect http to https
  RewriteCond %{HTTPS} !=on
  RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
 10. Controleer nu of de website op HTTPS draait. Op de website https://www.whynopadlock.com/ kun je controleren of je HTTPS website goed is ingesteld.

Kom je er niet uit? We helpen je graag verder.

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?