Als je zelf een website in beheer hebt en je foto’s wil plaatsen, is het aan te raden deze foto’s eerst te verkleinen naar een “web-comfortabel” formaat. Foto’s die je rechtstreeks van je camera haalt zijn meestal in een enorm formaat. Bovendien zijn deze foto’s in bestandsgrootte vaak 3 tot 5 MB (Megabyte) groot. Om verstandig om te gaan met uw webruimte is het aan te raden deze foto’s eerst te verkleinen.

De afmetingen die wij aanraden voor een afbeelding op het web zijn:
  • 800 pixels breed en 600 pixels hoog. (800×600 pixels)

Hoe kan ik mijn afbeeldingen verkleinen?

Er zijn diverse manieren om je afbeeldingen te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld online, maar er is ook diverse gratis software hiervoor te downloaden. Hieronder een overzicht.

Afbeeldingsformaten online aanpassen

Fotoverkleinen.nl
Op de website Fotoverkleinen.nl kun je met een paar klikken de afmetingen van je afbeeldingen wijzigen.

Software

Afbeeldingen kun je handig aanpassen met software programma’s als Adobe Photoshop. Photoshop is een erg uitgebreid en handig programma, maar ook duur in aanschaf. Daarom geven we hieronder een overzicht van gratis software programma’s die je kunt gebruiken voor het aanpassen van je afbeeldingen.
GIMP Voor Windows en voor Mac
Paint.NET Voor Windows
Inkscape Voor Windows
Seashore Voor Mac
Pixia Voor Windows
Photo Pos Pro Voor Windows
Google Foto’s Voor Android en iOS
Photoplus Voor Windows

Afbeeldingen comprimeren

Als afbeeldingen in afmeting kleiner zijn gemaakt, dan scheelt dat al enorm qua bestandsgrootte in bytes. Vaak kan de afbeelding nog kleiner gemaakt worden qua bestandsgrootte door deze te comprimeren. Hierin wordt een balans gezocht in kwaliteit van de afbeelding en de bestandsgrootte ervan.

Websites waar je afbeeldingen kunt comprimeren zijn:

TinyPNG/TinyJPG

Optimizilla

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?