Wat is DNS

DNS staat voor Dynamic Name Service. Dit systeem doet de vertaling van de naam van je domein naar een IP-adres. Hierdoor weten alle computers op het internet waar bijvoorbeeld je website staat of waar de e-mail afgeleverd moet worden.

Hoe kom ik bij het DNS beheer

Als klant van Interwijs heb je de mogelijkheid om zelf je DNS te beheren. Hiervoor log je in op DirectAdmin.
Vervolgens ga je naar DNS Management. (Zie onderstaande afbeelding)

Belangrijke informatie bij het instellen van DNS records

Bestaande records aanpassen

Als je DNS aanpassingen wilt maken is het belangrijk om te weten dat je bestaande records niet kunt aanpassen.
Bij een wijziging dien je eerst het oude record te verwijderen en dan het nieuwe record aan te maken.

Afsluitende punt

Daarnaast is er regelmatig verwarring over het plaatsen van een afsluitende punt. De algemene stelregel is, dat wanneer er geen punt achter staat, het eigen domein er automatisch achter geplakt wordt. (Zie voorbeeld)

Een voorbeeld is het subdomein mail. Dit kan op 2 manieren aangemaakt worden:

mail.jouwdomeinnaam.nl. A 123.45.67.89
mail A 123.45.67.89

In de eerste regel zie je dat het eigen domein er al achter staat. Dan dient het dus afgesloten te worden met een punt.
Op de tweede regel zie je dat er alleen mail staat, zonder punt. In dit geval wordt dus automatisch het eigen domein erachter geplakt.

Voor een CNAME en MX-record kun je ook in de verwijzende (tweede) kolom een afsluitende punt plaatsen.

Records aanmaken

Als je een record wilt aanmaken dan kan dat door de gegevens in te vullen en op de knop ‘Add’ te drukken. Let erop dat de pagina daarna vernieuwd wordt. Je kan dus niet meerdere records tegelijk toevoegen.

Records verwijderen

Let er ook op dat als je een record verwijdert dat dit zonder bevestiging gebeurt. Wees er dus zeker van dat je het goede record aanvinkt, voordat je deze verwijdert.

Welke records kan ik beheren?

A-record

Het A-record verwijst een (sub)domein door naar een IP adres. De standaard records zijn bij Interwijs altijd al aangemaakt.

NS-record

Het NS-record kan het internet vertellen dat ze naar een andere DNS-server moeten kijken voor de gegevens. Bij Interwijs dienen hier de volgende 3 te staan:

  • dns1.interwijs.nl
  • dns2.interwijs.nl
  • dns3.interwijs.eu

Normaal gesproken worden deze records niet aangepast.

MX-record

Het MX-record vertelt waar op het internet de e-mail afgeleverd dient te worden. Ook staat hier welke server er eerst gebruikt dient te worden om de e-mail af te leveren. Dit heet de prioriteit. Zie hieronder een voorbeeld:

jedomeinnaam.nl.       MX     10        mail.jedomeinnaam.nl.
jedomeinnaam.nl.       MX     20        fallback.interwijs.nl.

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de e-mail eerst wordt afgeleverd op mail.jedomeinnaam.nl. De prioriteit hier is namelijk 10. Lukt dit niet, dan zal er geprobeerd worden om de e-mail af te leveren op fallback.interwijs.nl. Deze server zal het bericht vasthouden tot mail.jedomeinnaam.nl weer beschikbaar is en het dan alsnog afleveren.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat je een MX-record nooit mag verwijzen naar een CNAME.

CNAME-record

Een CNAME-record word gebruikt om een doorverwijzing te maken van een record naar een ander record. Meestal wordt dit gebruikt om door te verwijzen naar een andere domeinnaam. Ook is het mogelijk om door te verwijzen naar een ander subdomein binnen het domein zelf.

Het doorverwijzen van een website kan normaal gesproken niet op deze manier. Dit komt, doordat de andere website je domeinnaam dan niet kent. In dat geval kun je beter gebruik maken van re-direct.

TXT-record

Een TXT record wordt gebruikt om tekst toe te voegen aan een domein voor extra opties. Het meest wordt dit gebruikt om SPF records toe te voegen. Dit wordt door Interwijs standaard gebruikt. Ook wordt het veel gebruikt om DMARC regels toe te voegen.

AAAA-record

Het AAAA-record is eigenlijk hetzelfde als een A-record, alleen wordt dit gebruikt voor IPv6. IPv6 wordt bij Interwijs standaard gebruikt voor je hosting.

TTL

TTL betekent Time To Live. Hiermee vertel je andere DNS servers op het internet hoe vaak er gekeken moet worden of er een wijziging gedaan is in een record. De waarde is de tijd in seconden. Deze kun je het best laten staan op standaard. Wanneer je echter snel een aanpassing wil hebben, kun je er voor kiezen om deze een dag van te voren op een lagere waarde te zetten (bijvoorbeeld 300). Na de wijziging zet je de waarde weer terug naar standaard.

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?