1 Geen e-mailadres op internet plaatsen
Geef nooit uw e-mailadres weg op websites, internetfora, nieuwsgroepen of andere zogenaamde communities. Webrobots van spammers speuren automatisch het web af op zoek naar deze e-mailadressen. Laat u veel berichten achter op het internet? Maak dan een apart e-mailadres aan of gebruik een tijdelijk e-mailadres.

Als u een website heeft waar u uw e-mailadres op wil plaatsen, is het beter om het e-mailadres in een afbeelding te plaatsen. Webrobots kunnen niet zien wat er op de afbeelding staat en dit kopiëren om te gebruiken.

2 Niet reageren op ongevraagde berichten
Wie antwoordt op een spambericht, geeft aan een spammer de boodschap: ‘Ik lees spamberichten.’ De spammer zal concluderen dat u een geschikte kandidaat bent voor nog méér spam. Door in het bericht te klikken kunt u bovendien (per ongeluk) een link activeren. Let op! Sommige spamberichten beloven u dat u voortaan geen spam meer ontvangt indien u op een zogenoemde ‘unsubscribe’-link klikt. Doe dat niet. Meestal is de link vals en zal de spammer u juist meer ongevraagde berichten sturen. Nergens op klikken dus!

3 Gebruik het ‘BCC’ veld als u een groot aantal personen mailt
Wanneer u e-mailberichten naar een groot aantal ontvangers stuurt, gebruik dan de functie ‘Blind Carbon Copy’, oftewel ‘BCC.’ Zo verbergt u de adressen van de ontvangers.

4 Reageer niet op kettingbrieven
Berichten waarbij u gevraagd wordt deze door te sturen naar een groep vrienden of kennissen, om zo in aanmerking te komen voor een prijs, zijn vaak het werk van een spammer. Als u de e-mail doorstuurt naar een groep vrienden, raken die e-mailadressen automatisch bij de spammer bekend. Hoe dat kan? Doorgaans wordt u gevraagd het e-mailadres van een contactpersoon van het bedrijf dat de prijs uitkeert, in het CC-veld te zetten. Achter dit e-mailadres kan een spammer schuilgaan.

5 Koop niets via ongevraagde berichten
Wie van spammers koopt, beloont hun methoden. Ga dus niet in op het aanbod van een spammer.

6 Spamfilter
Een spamfilter leest alle mailtjes die naar u gestuurd worden en controleert de inhoud op spam. Woorden als Viagra en seks zijn bij voorbaat verdacht en e-mails met veel van deze termen krijgen een label mee. Het spamfilter zet ze dan apart, of gooit de mailtjes meteen weg. Ook maakt een spamfilter gebruik van ‘zwarte lijsten’, die door spambestrijders wereldwijd worden opgesteld. IP-adressen vanwaar veel spam verstuurd wordt, worden zo automatisch geblokkeerd.

 7 Virusscan
Virussen zijn programma’s die met kwaadaardige bedoelingen uw computer binnen dringen. Een virus kan schade toebrengen aan bestanden die op uw computer staan. Spam bestaat uit ongevraagde e-mailberichten die lastig zijn voor de computergebruiker maar ze hoeven niet schadelijk te zijn voor uw computer. Een spamfilter scant alleen de e-mailberichten op spam-kenmerken om ze vervolgens weg te gooien of te verplaatsen. Een virusscanner checkt hele programma’s en ook e-mailberichten op eventuele kwaadaardige virussen. Het is daarom raadzaam om zowel een spamfilter als een virusscanner op uw computer te installeren om uw computer zo veilig mogelijk te maken.

8 Beveiliging voor contactformulier
U kunt uw contactformulier beschermen tegen robots door een capcha voor de verzendknop te plaatsen. De capcha is een cijfer en lettercombinatie die ad random aangemaakt wordt en ingevuld moet worden door de gebruiker, voordat op de verzendknop geklikt kan worden.

9 Catch all uitzetten
Als u een e-mailadres als catch all heeft ingesteld dan komen e-mails bij u aan waarbij het eerste deel van het e-mailadres (het deel voor de @) niet klopt. Dit kan ingesteld zijn om te voorkomen dat u e-mails mist die wel voor u bestemd zijn, maar waarvan het e-mailadres niet goed wordt ingevuld. Om spam te voorkomen kunt u catch all uitzetten.

Bron:www.trosradar.nl

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?