Geen e-mailadres op internet plaatsen
Geef nooit uw e-mailadres weg op websites, internetfora, nieuwsgroepen of andere zogenaamde communities. Webrobots van spammers speuren automatisch het web af op zoek naar deze e-mailadressen. Laat u veel berichten achter op het internet? Maak dan een apart e-mailadres aan of gebruik een tijdelijk e-mailadres.

Niet reageren op ongevraagde berichten
Wie antwoordt op een spambericht, geeft aan een spammer de boodschap: ‘Ik lees spamberichten.’ De spammer zal concluderen dat u een geschikte kandidaat bent voor nog méér spam. Door in het bericht te klikken kunt u bovendien (per ongeluk) een link activeren. Let op! Sommige spamberichten beloven u dat u voortaan geen spam meer ontvangt indien u op een zogenoemde ‘unsubscribe’-link klikt. Doe dat niet. Meestal is de link vals en zal de spammer u juist meer ongevraagde berichten sturen. Nergens op klikken dus!

Gebruik het ‘BCC’ veld als u een groot aantal personen mailt
Wanneer u e-mailberichten naar een groot aantal ontvangers stuurt, gebruik dan de functie ‘Blind Carbon Copy’, oftewel ‘BCC.’ Zo verbergt u de adressen van de ontvangers.

Reageer niet op kettingbrieven
Berichten waarbij u gevraagd wordt deze door te sturen naar een groep vrienden of kennissen, om zo in aanmerking te komen voor een prijs, zijn vaak het werk van een spammer. Als u de e-mail doorstuurt naar een groep vrienden, raken die e-mailadressen automatisch bij de spammer bekend. Hoe dat kan? Doorgaans wordt u gevraagd het e-mailadres van een contactpersoon van het bedrijf dat de prijs uitkeert, in het CC-veld te zetten. Achter dit e-mailadres kan een spammer schuilgaan.

Koop niets via ongevraagde berichten
Wie van spammers koopt, beloont hun methoden. Ga dus niet in op het aanbod van een spammer.

Is een spamfilter iets voor mij?

Een spamfilter leest alle mailtjes die naar u gestuurd worden en controleert de inhoud op spam. Woorden als Viagra en seks zijn bij voorbaat verdacht en e-mails met veel van deze termen krijgen een label mee. Het spamfilter zet ze dan apart, of gooit de mailtjes meteen weg. Ook maakt een spamfilter gebruik van ‘zwarte lijsten’, die door spambestrijders wereldwijd worden opgesteld. IP-adressen vanwaar veel spam verstuurd wordt, worden zo automatisch geblokkeerd.

Virusscan of spamfilter?

Virussen zijn programma’s die met kwaadaardige bedoelingen je computer binnen dringen. Een virus kan schade toebrengen aan bestanden die op je computer staan. Spam bestaat uit ongevraagde e-mailberichten die lastig zijn voor de computergebruiker maar ze hoeven niet schadelijk te zijn voor je computer. Een spamfilter scant alleen de e-mailberichten op spam-kenmerken om ze vervolgens weg te gooien of te verplaatsen. Een Virusscan checkt hele programma’s en ook e-mailberichten op eventuele kwaadaardige virussen. Het is daarom raadzaam beide op uw computer te installeren om uw computer zo veilig mogelijk te maken.

Bron: www.trosradar.nl

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?

Gerelateerde artikelen