Als je een oud e-mailadres hebt die je niet meer gebruikt om te mailen, maar de e-mails wel graag wil houden kun je deze kopiëren naar je nieuwe mailbox.
Dit kan ik de volgende gevallen zijn:

  1. Als je een naamsverandering wil doorvoeren. Bijvoorbeeld van domeinnaam-1 naar domeinnaam-2.
  2. Je verandert van hostingpartij.
  3. Je wilt een e-mailaccount opheffen, maar wilt de e-mails nog wel bewaren.

1. Als je een naamsverandering wil doorvoeren.

Om e-mail te kunnen kopiëren moet je beide e-mailaccounts instellen in een e-mailprogramma als Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird. FAQ: Hoe stel ik mijn e-mail in?

Het nieuwe e-mailadres dient aangemaakt te worden als IMAP-account.
Dit zorgt ervoor dat de e-mail die je kopieert op de server terecht komt en niet op je computer. Zo heb je de mogelijkheid om je e-mailadres later ook in te stellen op je telefoon en daarin alle e-mail te zien.

Nadat je beide e-mailadressen hebt ingesteld kun je de e-mail gaan kopiëren.

Gebruik je een mappenstructuur? Dan is het noodzakelijk deze mappen ook aan te maken in de nieuwe mailbox. Vervolgens kun je de e-mails van de ene map naar de andere map verplaatsen. Meestal kun je alle e-mails selecteren, waarna je op de rechtermuisknop klikt om te kiezen voor Kopiëren naar -> , selecteer eventueel de gewenste map.

Mocht de optie ‘Kopiëren naar’ niet van toepassing zijn kun je de e-mail handmatig verslepen naar de nieuwe mailbox in de gewenste map.

Let op: mocht je een e-mailhandtekening hebben, kopieer deze dan ook en plak hem in je nieuwe e-mailhandtekening.

2. Je verandert van hostingpartij

Als je verandert van hostingpartij, blijft je domeinnaam en e-mailaccount hetzelfde. Hiervoor kun je het beste (tijdelijk) gebruik maken van Mozilla Thunderbird. Deze ondersteunt namelijk dat je 2x hetzelfde e-mailaccount instelt. Hierbij moet wel de servernamen (server voor inkomende e-mail verschillen) verschillen.

Als eerste stap is het IP adres te achterhalen van de huidige hostingpartij. Vaak zal je oude hostingpartij de naam mail.<jedomeinnaam> gebruiken. Via de website https://adresults.nl/tools/website-ip-checker/ kun je het IP-adres achterhalen, door hier mail.<jedomeinnaam> in te vullen. Het IP-adres wat hier uit komt, hebben we nodig voor het instellen van het e-mailaccount voor het migreren van de e-mail.

Vervolgens gaan we de DNS verwijzingen aan passen naar de hosting van Interwijs. Hier gaat altijd enige tijd overheen, voor het wereldwijd bekend is. Meestal zal dit in een uur geregeld zijn, voor het wereldwijd bekend is.

Maak ondertussen een nieuwe mailbox aan in DirectAdmin, wanneer je dit nog niet gedaan hebt.

Nu dien je beide mailboxen aan te maken in Thunderbird. Voor beide geldt dat er gebruik gemaakt wordt van hetzelfde e-mailadres.

Het eerste account wat je aanmaakt, maakt gebruik van de IP-adressen van je oude provider, welke je hierboven hebt opgezocht.  Maak ook gebruik van de gebruikersnaam en het wachtwoord van je oude provider. Hierbij zul je vermoedelijk een foutmelding krijgen m.b.t. SSL of TLS. Deze dien je in dit geval te accepteren.

Vervolgens maak je nog een account aan met hetzelfde e-mailadres, maar maakt je gebruik van mail.<jedomeinnnaam> voor de server voor inkomende en uitgaande e-mail. De gebruikersnaam is het e-mailadres en het wachtwoord is, wat je hebt ingesteld, bij het aanmaken van de mailbox in DirectAdmin. Hiervoor hebben we een FAQ, waarin uitgelgd wordt hoe alles ingesteld dient te worden.

Nu kun je de e-mails verplaatsen of kopiëren, zoals bij optie 1 is beschreven.

3. Je wilt een e-mailaccount opheffen

Je wilt een e-mailaccount opheffen, maar wilt de e-mails nog bewaren. Hierbij gaan we er vanuit dat je al meerdere e-mailacounts hebt ingesteld in je e-mailprogramma. Mocht dit niet het geval zijn, maak dan een extra e-mailaccount aan (bijvoorbeeld een Gmail-account).

Het is het eenvoudigst een map aan te maken met de naam van je oude e-mailadres en hier alle e-mails naar toe te kopiëren, zoals bij optie 1 beschreven is. Wanneer je bij je oude e-mailaccount ook mappen gebruikte, kun je deze mappen ook aanmaken onder de map die je al hebt aangemaakt.

Kom je er niet uit?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?