Caching helpt met het snel laden van je website. Met caching worden bestanden van je website tijdelijk opgeslagen in een snellere opslag. Als een bezoeker jouw website opnieuw bezoekt, hoeft de website niet alles opnieuw te laden; de belangrijkste onderdelen staan al klaar. Dit betekent sneller laden en een betere ervaring voor je bezoekers.
Bij caching worden de bestanden meestal op twee plekken tijdelijk opgeslagen:
1. Browsercache (bij de gebruiker)
De browser van de gebruiker (zoals Chrome of Safari) slaat vaak bezochte bestanden op, zoals afbeeldingen, stijlen en scripts, direct op de computer of het apparaat van de gebruiker.
Dit betekent dat wanneer dezelfde gebruiker de site opnieuw bezoekt, de browser de meeste bestanden al “bij de hand” heeft. Hierdoor hoeft de browser niet alles opnieuw van de server te halen, wat veel sneller is. Lees hier hoe je het cachegeheugen kunt wissen.
2. Servercache (bij de website zelf)
Bij servercaching slaat de server een kopie op van vaak opgevraagde pagina’s en onderdelen. In plaats van de pagina bij elk bezoek vanaf nul op te bouwen, serveert de server deze “kant-en-klare” versie uit het cachegeheugen.
Dit is vooral handig bij drukbezochte websites, omdat de server minder werk heeft en dus sneller kan reageren op nieuwe bezoekers.
Bij onze WordPress premium pakketten krijg je standaard Varnish caching, speciaal ontwikkeld om jouw website supersnel te maken. Varnish fungeert als een slimme “tussenpersoon” tussen je website en je bezoekers. Het zorgt ervoor dat veelgevraagde onderdelen van je site tijdelijk worden opgeslagen, zodat ze razendsnel geladen worden – zonder steeds je server te belasten. Dit betekent een snellere website, zelfs bij grote aantallen bezoekers, en een optimale ervaring voor je klanten.