Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

/Wat is het verschil tussen POP en IMAP?
Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Er zijn twee manieren om uw e-mail op te halen. Via POP of IMAP.

Bij het POP-protocol wordt alle e-mail van de mailserver naar de lokale schijf gedownload. Bij het IMAP-protocol blijft de e-mail op de server staan.

Voor- en nadelen IMAP

Met IMAP kunt u uw e-mail op meerdere locaties en apparaten lezen. Daarnaast kunt u uw e-mail veilig bewaren en schijfruimte besparen.

U kunt uw e-mail echter niet lezen als er geen internetverbinding is.

Voor- en nadelen POP

Bij POP is het niet noodzakelijk om continue een internetverbinding te hebben. De mail neemt geen ruimte in beslag op de server, waardoor de mailbox in principe niet volraakt (het aantal e-mails dat u kunt opslaan is gelijk aan de capaciteit van uw computer). Mocht uw computer crashen, dan bent u wel alle mail kwijt.

Als u gebruik maakt van e-mail op meerdere apparaten (zoals desktop, smartphone en tablet) dan raden wij u aan om IMAP te gebruiken. Bij POP kan het namelijk voorkomen dat u met het ene apparaat een e-mail download naar de lokale schijf van het betreffende apparaat. Als u vervolgens dezelfde mail wilt bekijken op een ander apparaat, zult u merken dat deze e-mail niet meer terug te vinden is. Om dit te voorkomen kunt u via POP instellen dat er een kopie van de mail bewaard blijft op de mailserver.

 

Heeft deze FAQ u geholpen bij uw probleem?