Het omzetten van een POP-account naar een IMAP-account is helaas niet met één druk op de knop te regelen. Hier komt iets meer bij kijken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt doen.

Lees ook wat het verschil is tussen een POP- en IMAP-account.

Waarom wijzingen naar IMAP?

Tegenwoordig willen we onze e-mail overal en op elk apparaat kunnen lezen en afhandelen. Hiervoor kun je het beste je e-mail instellen als een IMAP-account. Je e-mailmappen en e-mails zijn op elk apparaat gelijk. Bij het gebruik van IMAP kun je bijvoorbeeld je gestuurde berichten op je telefoon ook direct terugvinden in het e-mailprogramma op je computer. Daarnaast kan het gebeuren dat e-mails onterecht in je SPAM map terecht komen. Je SPAM map is een mapje op de server en zie je alleen als je je e-mailaccount met IMAP hebt ingesteld.

1. Het maken van een backup

We raden je ten zeerste aan om eerst een lokale backup te maken van de e-mails die op je computer staan. Lees hieronder hoe je dat kunt doen per e-mailprogramma. Staat je e-mailprogramma er niet bij? Raadpleeg dan de online documentatie van het e-mailprogramma dat je gebruikt.

2. Schakel het POP-account uit

Nu gaan we het POP-account uitschakelen in je e-mailprogramma. Omdat dit in veel e-mailprogramma’s geen standaard optie is kun je dit het beste doen door het wachtwoord van je e-mailaccount wijzigen.

Lees hier hoe je dat kunt doen: Hoe wijzig ik het wachtwoord van een e-mailaccount

Onthoud het nieuwe wachtwoord, want deze hebben we nodig in de volgende stap.

3. Maak een IMAP-account aan

Nu kun je een nieuw IMAP-account aanmaken in je e-mailprogramma. Let erop dat je bij het aanmaken van het nieuwe account kiest voor de optie IMAP en dat je het nieuwe wachtwoord gebruikt uit stap 2.

Gebruik bij het instellen van het nieuwe IMAP-account deze e-mailinstellingen.
Bekijk hieronder hoe je de mail instelt in de meest gebruikte e-mailprogramma’s. Staat je e-mailprogramma er niet bij? Raadpleeg dan de online documentatie van het e-mailprogramma dat je gebruikt.

Test vervolgens of u met het nieuwe IMAP-account kunt versturen en ontvangen. Zo ja, ga dan door naar stap 4.

4. Verplaats je e-mails van POP naar IMAP

Als het goed is staan er nu twee accounts met hetzelfde e-mailadres in de linkerkolom van je e-mailprogramma. Eén e-mailaccount is het oude POP-account en één het nieuwe IMAP-account.

Versleep vervolgens per map de e-mailberichten van het oude POP-account in de gelijknamige map van het nieuwe IMAP-account. Mochten er mappen zijn aangemaakt in het POP-account die niet in het nieuwe IMAP-account staan? Maak deze mappen dan aan in het nieuwe IMAP-account. Versleep vervolgens de inhoud van deze mappen uit het POP-account in de nieuwe mappen van het IMAP account.

5. Verwijder je POP-account

Als je alle e-mails hebt verplaatst naar het nieuwe IMAP-account kun je het oude POP-account verwijderen uit je e-mailprogramma. Let erop dat je het POP-account verwijdert en niet het nieuw aangemaakte IMAP-account.

Klik hieronder op een link met uitleg hoe je een e-mailaccount kunt verwijderen. Staat je e-mailprogramma er niet bij? Raadpleeg dan de online documentatie van het e-mailprogramma dat je gebruikt.

Heeft deze FAQ je geholpen bij je probleem?