Waarom IPv6?

De uitbreiding van IPv4 (Internet Protocol versie 4) naar IPv6 (Internet Protocol versie 6) is te vergelijken met de uitbreiding van het nummeringssysteem van het telefoonnetwerk die in de jaren 90 plaatsvond. Het aantal apparaten dat aangesloten wordt op het internet stijgt en ieder apparaat heeft daarvoor zijn eigen IP-adres nodig. De adressen van IPv4 zijn niet oneindig en beginnen nu op te raken.

De overgang naar IPv6 is een schaalvergroting van de adressen, de IPv6-adressen zijn nu oneindig te noemen. Het is noodzakelijk dat wij onze servers uitbreiden met IPv6, zodat onze diensten door blijven lopen en wij niemand uitsluiten.

Voordelen IPv6-adressen

Ieder apparaat een eigen IPv6-adres

Door het gebrek aan IPv4-adressen werden eerder veel apparaten handmatig aan elkaar gekoppeld door middel van een NAT-server. Hiermee kun je een IPv4-adres delen met meerdere apparaten. Met IPv6 krijgt ieder apparaat (mobiel, tablet, laptop etc.) een eigen IPv6 adres toegewezen.

Hexadecimale getallen

Dankzij de hexadecimale getallen, zijn er oneindig IPv6-adressen. Het aantal IPv6-adressen staat gelijk aan alle zandkorrels op aarde.

Benieuwd naar jouw IP-adres? Bekijk hem via FAQ: Wat is mijn IP-adres?