Plugins vormen een essentieel element van je WordPress-website. Ze bieden gespecialiseerde functies die standaard niet in WordPress zijn ingebouwd. Of het nu gaat om SEO-optimalisatie, contactformulieren, het toevoegen van een fotogalerij, integreren van sociale media, of het implementeren van complexe functionaliteiten zoals e-commerce, plugins maken het mogelijk om de website uit te rusten met heel veel verschillende mogelijkheden. Maar hoe weet je nu welke je het beste kunt kiezen?

Het kiezen van de beste plugins voor WordPress hangt sterk af van de specifieke behoeften en doelen van je website. Het feit dat er inmiddels al ruim 50.000 plugins beschikbaar zijn maakt de keuze niet makkelijker. Om een goede keuze te maken is het verstandig om te checken hoelang de plugin al bestaat, wanneer deze voor het laatst is geüpdatet en hoe vaak deze is geïnstalleerd.

Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder 10 populaire en veelgebruikte plugins voor WordPress.

 1. Yoast SEO geldt waarschijnlijk als een van de meest populaire SEO-plugins voor WordPress-websites. Het voorziet in een uitgebreide reeks tools en functies om de vindbaarheid van je website te optimaliseren. Hierbij kun je denken aan het aanpassen van meta-beschrijvingen en titels, maar ook aan het analyseren van je content en het verstrekken van suggesties ter verbetering.
  5+ miljoen installaties
 1. Wordfence Security is een populaire beveiligingsplugin voor WordPress die is ontworpen om websites te beschermen tegen zoals hackpogingen, malware, en andere beveiligingsrisico’s. Enkele van de belangrijkste functies en mogelijkheden van de Wordfence-plugin zijn:
 • Wordfence biedt een firewall die de website beschermt tegen schadelijke verkeersbronnen. Het identificeert en blokkeert verdachte IP-adressen en verkeer dat mogelijk schadelijk is voor de site.
 • De plugin bevat een ingebouwde malware-scanner die de bestanden en database van je WordPress-site scant op schadelijke code en malware. Het waarschuwt de sitebeheerder als het schadelijke inhoud detecteert.
 • De plugin ondersteunt twee-factor authenticatie, waardoor een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd aan het inlogproces.
 • Wordfence stuurt meldingen naar de sitebeheerder als er verdachte activiteiten worden gedetecteerd, zoals mislukte inlogpogingen of wijzigingen in bestanden.
  5+ miljoen installaties
 1. WP Smush is ontworpen om afbeeldingen op je website te optimaliseren. Smush comprimeert afbeeldingen automatisch zonder verlies van kwaliteit, waardoor de bestandsgrootte van afbeeldingen wordt verminderd. Dit helpt de laadtijd van je website te verbeteren, wat een positieve invloed kan hebben op de gebruikerservaring en zoekmachine rankings.
  1+ miljoen installaties
 1. Contact Form 7 is een veelgebruikte en gratis WordPress-plugin waarmee gebruikers eenvoudig formulieren kunnen maken en beheren op hun websites. Aangezien een conversie het doel is van de meeste websites is deze plugin eigenlijk onmisbaar.
  5+ miljoen installaties
 1. WP Fastest Cache is ontworpen om de laadtijd van je WordPress-website te verbeteren door caching-functionaliteit toe te voegen. Deze plugin vermindert de omvang van je pagina’s en verkleint de kans dat je bezoekers worden weggejaagd door een langzaam ladende pagina.
  1+ miljoen installaties
 1. WP Mail SMTP voor WordPress wordt gebruikt om de manier waarop WordPress-e-mails worden verstuurd te beheren. Standaard maakt WordPress gebruik van de serverconfiguratie voor het verzenden van e-mails, maar soms kan dit problemen opleveren, zoals e-mails die in de spammap belanden of helemaal niet worden afgeleverd. SMTP-plugins waaronder WP Mail SMTP bieden een oplossing door gebruik te maken van externe SMTP-servers voor het verzenden van e-mails, waardoor de betrouwbaarheid en afleverbaarheid verbeteren.
  3+ miljoen installaties
 1. Redirection is een populaire WordPress-plugin die wordt gebruikt voor het beheren van omleidingen op een WordPress-website. Het biedt de mogelijkheid om oude URL’s door te verwijzen naar nieuwe URL’s, zodat er geen verkeer verloren gaat wanneer je de URL van een pagina wijzigt. Redirection vereenvoudigt het beheer van verwijzingen op je website en voorkomt problemen met zoekmachines.
  3+ miljoen installaties
 1. Met Sassy Social Share kunnen bezoekers van je website eenvoudig je inhoud delen via Facebook, X, Google, Linkedin, Whatsapp, Tumblr, Pinterest, Reddit, Gab, Gettr en meer dan 110 andere social sharing en bookmarking diensten.
  100.000+ installaties
 1. De Complianz plugin helpt bij het beheren van cookies op een transparante manier en zorgt ervoor dat bezoekers geïnformeerd worden over het gebruik van cookies op de website.
  900.000+ installaties
 1. WooCommerce is een krachtige en populaire e-commerceplugin voor WordPress. Het stelt gebruikers in staat om eenvoudig een volledig functionerende online winkel op te zetten en te beheren.
  5+ miljoen installaties

Houd altijd je geïnstalleerde plugins up-to-date. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je website gehackt wordt. Bovendien brengen ontwikkelaars soms verbeteringen aan in hun plugins, die natuurlijk ook gunstig zijn voor jou.

Hulp nodig bij het kiezen of installeren van de juiste plugin? Neem gerust contact met ons op