In Nederland wordt het gebruik van draadloze communicatie, met name draadloos internetten, steeds populairder. Dat je daarbij heel goed op je beveiliging moet letten bleek wel uit de uitzending van het programma Zembla (VARA/NPS) van donderdag 3 juni jl.. In het kader van het onderwerp “computerterreur” liet Zembla zien hoe eenvoudig het was om in te breken op de draadloze netwerken van Rijkswaterstaat, KLM en 2vandaag. De bedrijven maken gebruik van Wi-Fi oftewel Wireless Fidelity en hebben geen gebruik gemaakt van de beveiligingsmogelijkheden.

Door de vele gekoppelde computersystemen op het internet is de onveiligheid enorm toegenomen. De cijfers liegen er niet om:

  • +/- 70% van de computergebruikers wordt via het internet geterroriseerd
  • 1 : 3.2 e-mails die er bij de gebruiker binnenkomen bevat een virus
  • +/- 80% van de bedrijven is niet of nauwelijks beveiligd tegen computerterreur

Het computersysteem van het Energy Clearing House dat al het dataverkeer van consumenten via het internet verwerkt, voor de energieleveranciers, is nooit getest door TNO. Grootschalige stroomuitval bij het binnendringen van hackers, zoals in de VS al gebeurd is, kan in ons land ook, zegt Theo Camps, voorzitter van adviesbureau Berenschot, die zich als hoogleraar specialiseerde in de energievoorziening.

Roel Pieper, hoogleraar informatica, pleit voor een veel krachtiger aanpak van computerveiligheid door het kabinet. Er zou een nationaal veiligheidskeurmerk voor alle computersystemen ingevoerd moeten worden. Dit is één van zijn adviezen die hij in de commissie Breedband aan het ministerie van Economische Zaken voorlegt. In september zal de commissie haar rapport uitbrengen.

Wilt u op een veilige manier draadloos communiceren, dan adviseren wij u graag. Interwijs heeft de kennis en de producten die hiervoor benodigd zijn. U kunt ons bereiken via e-mail of via telefoonnummer 0522 243666
In het hoofdstuk FAQ vindt u achtergrondinformatie over Wi-Fi en een andere draadloze techniek, Bluetooth.