Google heeft altijd al aangegeven de veiligheid op het internet hoog in het vaandel te hebben. Een van zaken waar men op controleert is de verbinding tussen een website/webshop en een internetgebruiker. Het doel is een volledig versleuteld internet om voor zoveel mogelijk privacy en veiligheid voor internetgebruikers te zorgen.
Melding van onbetrouwbaarheid in Chrome en andere browsers
Nu gaat Google een stap verder. Vanaf juli dit jaar gaat Google de consument juist waarschuwen wanneer het om een onbeveiligde website gaat. Bij het niet hebben van een beveiligde verbinding worden de gegevens van en naar de server van de website onversleuteld verstuurd. Deze gegevens kunnen dus ook worden onderschept. Dit kunnen wachtwoorden, creditcard-informatie, betalingsgegevens, sofinummers etc. zijn. Dit geldt overigens ook voor alle andere browsers. Denk aan Safari, Firefox en alle andere browsers die straks de consument ook gaan waarschuwen bij het hebben van een onbeveiligde website. Het hebben van een SSL certificaat wordt dus steeds belangrijker. Niet alleen om de melding “Niet veilig” te ontwijken, maar ook om je bezoekers het gevoel van veilig internetten te geven. Als je dit niet doet, dan bestaat de kans dat veel potentiële klanten je website niet zullen vertrouwen.
Welke opties zijn er?
Er zijn twee varianten van SSL certificaten. Gebruik je DV (Domein validatie) of OV (organisatie validatie) certificaat, dan toont Google Chrome het slotje en https in het groen. Bij het EV (uitgebreide certificaat) wordt ook nog eens de handelsnaam hieraan toegevoegd. Beide varianten zijn geaccepteerde beveiligingsprotocollen. Heb je nog geen beveiligde website, dan wordt er nu nog een neutrale melding getoond. Bij een neutrale melding wordt enkel de url met een omcirkelde “i” getoond, allemaal in donkergrijze kleur.
Draait jouw website volledig op een beveiligde omgeving, dan verandert er niets voor je. Heb je echter nog een onbeveiligde website, overweeg dan om een SSL certificaat te installeren. Bij Interwijs geven we je de mogelijkheid om de gratis Let’s Encrypt SSL certificaten te installeren. Hoe je de gratis certificaten zelf kunt installeren, kun je lezen in onze FAQ over de installatie van Let’s Encrypt certificaten. Als je een SSL certificaat hebt ingesteld in DirectAdmin, zoals bijvoorbeeld een Let’s Encrypt certificaat, dan kun je je website op HTTPS aanmaken. Verder leggen we je uit hoe je een nieuwe website kunt aanmaken op HTTPS en hoe je een bestaande website naar HTTPS kunt omzetten.
Naast de Let’s Encrypt SSL certificaten, zijn er ook verschillende betaalde SSL certificaten. Wij helpen je graag met het selecteren van het juiste SSL certificaat.